Returnarea taxei auto către cei care au plătit în plus va cădea în responsabilitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi va fi realizată în timp util, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.
‘Sper că va fi o modalitate simplă de returnare a taxei auto la nivelul ANAF-ului. După părerea mea, durata de returnare a banilor va depinde de ANAF, dar eu cred că se va face în timp util’, a subliniat Borbely.
Ministrul Mediului a menţionat, totodată, că există bani suficienţi la Fondul de Mediu pentru plata diferenţei de taxă auto solicitată de către şoferi, iar, în acelaşi timp, a făcut un apel ca noua taxă auto să fie plătită fără eludarea legii.
‘Sunt bani suficienţi la Fond pentru restituirea acestei taxe. Pe de altă parte, fac un apel că este inadmisibil să se facă demonstraţii la televizor despre cum să eludezi legea, cum să nu plăteşti taxa auto. Adică, să vii cu documente pe care să le dai la avocat să te scutească de plata taxei auto mi se pare inadmisibil. A fost decizia mea şi a Guvernului de a reduce taxa, dar nu putem, ca stat, să se întâmple ca în 2009 când mai mult de 35% dintre maşini să vină din afară şi să nu plătească taxă. În momentul de faţă, dacă te duci la o piaţă de maşini poţi lua o maşină la un preţ acceptabil dacă este înmatriculată în România’, a explicat Laszlo Borbely.
Oficialul MMP a declarat, duminică, în cadrul unei emisiuni de televiziune, că noua taxă auto va fi cu circa 25% mai mică faţă de cea actuală, iar cei care au plătit, începând din 2008, o taxă mai mare faţă de varianta redusă, vor putea să ceară direcţiilor fiscale judeţene diferenţa, care se ridică, în total, la circa 200 milioane lei.
Proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost aprobat, săptămâna trecută, în plenul Camerei Deputaţilor, cu 213 voturi ‘pentru’, 17 ‘împotrivă’ şi 34 de abţineri.
Proiectul de act normativ, iniţiat de MMP după ce Curtea Europeană de Justiţie a declarat vechea taxă auto ca fiind discriminatorie, a fost adoptat şi de către Senat, în şedinţa din 12 septembrie a.c., însă Camera Deputaţilor are rolul decizional.
Actul normativ, care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.
SURSA: Agerpres