Autorităţile vor începe de luni discuţiile pe cele 16 măsuri din cadrul proiectului 'România Competitivă', a declarat, marţi, ministrul Economiei Costin Borc, la Palatul Parlamentului.
"Pentru fiecare dintre cele 16 domenii există câte o fişă la care s-a lucrat. Nu ne dorim să impunem. Un document trebuie să fie rezultatul unei dezbateri şi atunci începând de săptămâna viitoare e un calendar pentru fiecare domeniu în parte. Vor fi invitaţi experţi, oameni din asociaţii neguvernamentale, specialişti de la guvern, din asociaţiile oamenilor de afaceri, patronate, sindicate. Pentru fiecare domeniu vor primi documentul de discuţii", a spus Borc.
Acesta a precizat că se va face o dezbatere pentru fiecare domeniu în parte, iar documentul ce rezultă din aceste dezbateri va fi făcut public.
"Se va face o dezbatere şi o prezentare pentru fiecare domeniu în parte urmând ca documentul ce rezultă din aceste dezbatere să fie public. (…) Ce ne-am dorit noi este să punem în dezbatere astăzi, să prezentăm câteva principii, în ce direcţie vrem să mergem. Senzaţia mea este că urmare a zilei de astăzi aceste principii sunt acceptate. De luni ne punem la treabă pe fiecare fişă în parte, cu creionul în mână, cu calculatorul, pe fiecare măsură, pe bugetul fiecăreia, pe plan de acţiuni", a mai afirmat ministrul Economiei.
Prezent la conferinţă, Valentin Lazea, economist şef al Băncii Naţionale a României (BNR), a menţionat că pentru fiecare dintre cele 16 arii prioritare s-au stabilit obiective calitative şi, mai ales, cantitative de atins la orizontul anului 2020.
"Au rezultat astfel, în cadrul celor 16 arii prioritare, 41 de obiective. Fiecare obiectiv a fost împărţit în măsuri concrete cu termene şi estimări de buget. Au rezultat 90 de măsuri concrete. Prin bugetarea celor 90 de măsuri concrete a rezultat un necesar total de 16,9 miliarde euro, ceea ce înseamnă aproximativ 10,5 procente din PIB, sumă necesară cumulat în perioada 2016-2020. Cifra ar putea să pară foarte mare. Vreau să precizez însă că din cele 10,5 procente din PIB necesare pentru aceste 90 de măsuri, circa 2/3 din acest necesar se găsesc deja în bugetele ministerelor, fiind doar necesară o prioritizare a acestora pe liniile menţionate în această strategie, dacă se va conveni că acestea reprezintă priorităţi. Pentru restul de o treime din sumă, echivalentul a circa 3,5% din PIB, vor fi necesare eforturi fiscale suplimentare", a afirmat oficialul BNR.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a lansat marţi în dezbatere publică documentul strategic: "România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă".AGERPRES