Capital: Domnule Borchardt, ce ne puteti spune despre investitiile germane in Romania?Bernd Borchardt: Guvernul Republicii Federale Germania acorda, ca si Guvernul Romaniei, o importanta deosebita extinderii investitiilor germane in Romania. Conform statisticilor romanesti, Germania ocupa locul doi intre investitorii straini din tara. In ultimii zece ani, firmele germane au investit circa 750 milioane dolari in Romania. In afara de aceasta, au investit in Romania si filiale ale diferitelor firme
Capital: Domnule Borchardt, ce ne puteti spune despre investitiile germane in Romania?
Bernd Borchardt: Guvernul Republicii Federale Germania acorda, ca si Guvernul Romaniei, o importanta deosebita extinderii investitiilor germane in Romania. Conform statisticilor romanesti, Germania ocupa locul doi intre investitorii straini din tara. In ultimii zece ani, firmele germane au investit circa 750 milioane dolari in Romania. In afara de aceasta, au investit in Romania si filiale ale diferitelor firme germane mari din alte tari membre ale Uniunii Europene. Acesta este un rezultat bun, insa in comparatie cu investitiile industriei germane in alte state din Europa Centrala si de Est aflate pe calea reformei, Romania este in urma. Guvernul federal intreprinde eforturi mari pentru a trezi interesul firmelor germane fata de Romania. Aici este de mentionat, in primul rand, extinderea evidenta a Delegatiei Economiei Germane care urmeaza sa se dezvolte si sa devina o camera de comert exterior bilaterala. Alte masuri sunt activitatile Serviciului Integrat de Consultanta, ale organizatiilor economiei germane in Romania, audientele delegatului Economiei Germane in Germania, deplasarile intreprinzatorilor in Romania si multe altele. Fara a dispune de cifre concrete ale Institutului Roman de Statistica, pornesc de la ideea ca investitiile germane sunt deosebit de puternice in doua ramuri ale economiei. In plus, exista o multime de initiative si investitii care provin din cele mai diverse ramuri. Incepand cu productia de contoare de apa, doua podgorii care lucreaza cu capital german si pana la intreprinderi de constructii.
Capital: Ce credeti despre mediul de afaceri romanesc?
Bernd Borchardt: Climatul investitional in Romania mai pune inca unele probleme. Acestea sunt partial in legatura cu procese prea birocratice. Coruptia este o problema pe care intreprinzatorii germani care au investit aici o critica de fiecare data foarte mult. Din acest considerent, eforturile Guvernului roman pentru diminuarea birocratiei, crearea unor asa-numite „one stop offices” si combaterea coruptiei sunt foarte bine venite si apreciate pozitiv de Germania. Experienta mea a dovedit ca investitorii se arata interesati mai degraba de acele regiuni care isi manifesta limpede interesul, prin materiale documentare. Si inca o observatie: daca, aflat intr-o capitala de judet din Romania, platesc 150 DM pentru o camera dubla intr-un hotel nu prea bun, consider ca acest lucru nu este o carte de vizita buna pentru respectivul oras. Semnalul dat de un asemenea pret este urmatorul: aici ii intereseaza numai banii mei. Ca investitor, m-as gandi foarte serios daca ma voi stabili intr-un asemenea loc sau nu.
Capital: Cum credeti ca vor evolua investitiile germane in Romania?
Bernd Borchardt: Interesul fundamental fata de Romania ca loc de amplasare a investitiilor este mare in Germania. Tara dvs., cu cele 22 milioane de locuitori, are o piata interna foarte mare, iar salariile continua sa fie destul de mici. Daca climatul investitional va continua sa se imbunatateasca in Romania si daca si Germania va fi mai bine informata despre acest lucru, afluenta investitorilor germani va creste. Observam inca de de acum faptul ca firmele care s-au stabilit la inceputul anilor 90 in Europa Centrala isi intind antenele spre Romania, pentru a-si deplasa productia aici: intre timp, salariile in Europa Centrala au atins, partial, un asemenea nivel incat productia devine nerentabila chiar si acolo. In principiu, ramane valabil urmatorul lucru: cu cat Romania isi imbunatateste conditiile pentru investitii mai repede si mai intens, cu atat ea poate conta mai mult pe investitii straine.
Germania a atras investitii de 176 mld. USD
Investitiile straine directe totale la nivel global au crescut, anul trecut, cu 18% fata de 1999, ajungand la 1.300 miliarde dolari. Statele Unite au fost cel mai mare beneficiar al investitiilor straine, cu 281 de miliarde de dolari, urmate, pentru prima data, de Germania, cu 176 de miliarde de dolari si alte state europene, precum Marea Britanie, Belgia, Luxemburg, Olanda, Franta si Spania. Germania urcat pe locul al doilea, ca urmare a preluarii de catre VodafoneAirTouch a firmei Manesmann, considerata cea mai mare fuziune internationala din istorie. In ansamblu, tarile dezvoltate continua sa fie prima destinatie a investitiilor straine directe, atragand peste doua treimi din intrarile de capital la nivel mondial, Uniunea Europeana, SUA si Japonia inregistrand 71% din intrarile si 82% din iesirile de investitii straine directe in anul 2000.
Carte de vizita
Bernd Borchardt este adjunctul sefului Misiunii Diplomatice a Germaniei in Romania.
A absolvit scoala de inalte studii diplomatice Auswartiges Amt de la Bonn. Intre 1986 si 1989 a indeplinit functia de adjunct al ambasadorului Germaniei din Guinea, functie pe care a detinut-o si intre 1991-1994 la reprezentanta diplomatica de la Tallin, in Estonia. Din 1994 si pana in 1998, Borchardt a lucrat la Ministerul German de Externe, avand functia de secretar de stat pentru estul Europei. In 1998 si 1999, diplomatul german a fost adjunctul sefului misiunii OSCE din Kosovo, iar in perioada iunie – octombrie 1999 a fost seful oficiului diplomatic german din Kosovo. Din luna decembrie 1999, Bernd Borchardt lucreaza la Ambasada Germaniei de la Bucuresti.