Amploarea crizei care năpăstuiește cabinetul Boris Johnson a devenit brusc copleșitor de evidentă. Este un moment existențial nu doar pentru Boris Johnson, ci și pentru guvern și Partidul Conservator, se arată într-un editorial publicat în The Telegraph.
Demisiile simultane ale cancelarului Rishi Sunak (ministrul Finanţelor – n.red.) și secretarului Sănătății Sajid Javid (ministrul Sănătăţii – n.red.) au lăsat în inima guvernului o gaură care va fi imposibil de reparat, presupunând că premierul chiar va încerca s-o facă.
Ultimele câteva luni au erodat lent puterea guvernului, într-un moment în care el trebuie să se concentreze pe cea mai drastică situație economică cu care s-a confruntat țara în decursul multor ani.
Pe plan extern, conflictul din Ucraina riscă mereu să degenereze într-un război european mai vast. În acest caz, Boris Johnson s-a comportat lăudabil, punându-se în fruntea răspunsului occidental și câștigând recunoștința poporului ucrainean pentru poziția sa.
Însă scandalurile care i-au hăituit mandatul și pe el personal au afectat partidul – dovada o constituie patru înfrângeri dezastruoase la alegerile parțiale – și încrederea publicului în guvern, potrivit The Telegraph.
Fiascoul Chris Pincher a fost pentru mulți ultima picătură, nu pentru că dl Johnson i-a acordat prezumția nevinovăției unui aliat politic și prieten, ci din cauză că premierul pare să fi încercat să ascundă ce anume știa și când luase la cunoștință. E o ironie a sorții că ultima cortină s-ar putea lăsa din cauza demisiei unui înalt responsabil cu disciplina de partid pentru că, beat fiind, a pipăit doi bărbați la Carlton Club.
Dl Johnson este în primul rând un luptător și ar putea încerca să se fortifice pe poziție și să-și remanieze echipa, deși e greu de spus cine ar putea dori să i se alăture într-un asemenea moment.
Astăzi el se va confrunta cu interpelările opoziției în Cameră, după care va compărea pentru o chestionare prelungită în fața unui comitet de parlamentari influenți, printre care și unii dintre cei mai înverșunați critici ai săi din propriul partid. Nici una dintre cele două încercări nu promite a fi facilă, în caz că va avea curajul să încerce să se mențină în funcție.
Date fiind acuzațiile pe care i le aduc dlui Johnson foștii săi colegi de cabinet, el nu mai poate acum să respingă aceste critici ca fiind cicăleli ale opoziției ori opiniile unor binecunoscuți detractori.
Dl Javid a declarat că țara are nevoie de un „Partid Conservator puternic și principial, iar partidul e mai important decât un singur individ”. Dl Sunak a declarat că țara își dorește un guvern care să fie condus „competent și serios”, două virtuți pe care el le consideră absente.
Sunt acuzații grave formulate de persoane serioase. Aceasta este o criză existențială nu doar pentru dl Johnson, ci și pentru guvern și Partidul Conservator. Spre binele partidului și al țării, ea trebuie să fie soluționată.