Boris Johnson transmite că este luată în vedere înăsprirea controalelor la frontiera Regatului Unit. Premierul britanic a explicat că măsură este determinată de riscul cauzat de apariția unor noi variante ale COVID-19.
Boris Johnson a explicat luni, 25 ianuarie, că există riscul ca nouă variantă rezistentă la vaccinuri să apară pe teritoriul Regatului Unit iar autoritățile trebuie să fie în măsură să o țină sub control.
Declarația premierului britanic a fost făcută în cadrul unei vizite la un centru de vaccinare.
Boris Johnson anunță controale înăsprite la frontiera Regatului Unit
„Trebuie să înţelegem că există un risc, cel puţin teoretic, ca o nouă variantă rezistentă la vaccinuri să apară pe teritoriul nostru. Trebuie să fim în măsură să o ţinem sub control”, a declarat premierul britanic, conform reuters.com
„Vrem să ne asigurăm că ne protejăm populaţia, că protejăm această ţară de noi infecţii venite din strănătate”, a subliniat acesta înainte de a spune că trebuie găsită o soluție.
Regatul Unit a descoperit în decembrie, în sudul Angliei, o nouă variantă a noului coronavirus mai contagioasă decât virusul iniţial, însă primele studii arată că vaccinul împotriva covid-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech este eficient împotriva acestei mutaţii.
În schimb se discută despre problema eficienţei vaccinurilor în cazul altor variante descoperite recent în Africa de Sud şi Brazilia.
Boris Johnson anunţă că analizează posibilitatea unei relaxări, către jumătatea lui februarie, a izolării impuse în Regatul Unit la începutul lui ianuarie în lupta anti-COVID. Acesta estimează că Regatul ar urma să-şi atingă, până la 15 februarie, obiectivele în vaccinarea persoanelor celor mai vulnerabile.
Vești cumplite pentru Regatul Unit
Fostul premier britanic Gordon Brown a dat o serie de vești cutremurătoare. El a spus că Regatul Unit ar putea deveni rapid un stat eşuat. Acest lucru s-ar întâmpla dacă nu va fi reformat în mod fundamental. Această reformă a Marii Britanii trebuie avută în vedere ținând că cont mulţi oameni şi-au pierdut încrederea. Este vorba de modul în care ţara este guvernată de o elită centrată la Londra, în interesul acesteia.
„Cred că alegerea este acum între un stat reformat şi un stat eşuat”, a scris Brown în cotidianul The Telegraph.
„Într-adevăr, Scoţia este locul unde nemulţumirea este atât de mare încât ea ameninţă (cu) sfârşitul Regatului Unit”, a adăugat fostul şef al executivului britanic.
„Cine în Londra s-a gândit la asta?” este o expresie comună, ce reflectă frustrarea oamenilor din comunităţile periferice care simt că sunt uitaţi, practic invizibili pentru Whitehall (guvernul Regatului Unit, n.red.)”, a adăugat Gordon Brown, care a fost prim-ministru în perioada 2007 – 2010.
El a accentuat că premierul Boris Johnson ar trebui să reformeze maniera în care este guvernat Regatul Unit.
„Lovit repetat de COVID-19, ameninţat de naţionalism şi nesigur de amploarea echivalentului promisiunii privind ‘Marea Britanie Globală’ post-Brexit, Regatul Unit trebuie să redescopere urgent ce îl menţine unit şi să ţină sub control ceea ce ne dezbină”, a spus fostul premier britanic.