Biroul premierul britanic Boris Johnson a transmis că oficialul britanic i-a spus cancelarului german Angela Merkel, într-o discuţie purtată duminică, faptul că în următoarele zile trebuie făcute progrese în negocierile post-Brexit, pentru a fi acoperite ”lacunele semnificative”, transmite Reuters, citată de agerpres.

Mai exact, se pare că Johnson şi-a reiterat convingerea că ”deşi stabilirea unui acord în următoarele zile ar fi benefică ambelor părţi, Regatul Unit este pregătit să încheie perioada de tranziţie în termeni similari celor existenţi cu Australia.

”Primul ministru a subliniat că trebuie să aibă loc progrese în următoarele zile, pentru a acoperi lacunele semnificative, în special cele referitoare la pescuit şi asigurarea unor condiţii de egalitate, printr-un proces de discuţii intensive între negociatorii şefi”, potrivit unui comunicat al biroului premierului Johnson.

Australia nu are un acord comercial cu UE.

Irlanda este optimistă

De celaltă parte, în urmă cu câteva zile, ministrul de externe irlandez Simon Coveney era de părere că Regatul Unit şi Uniunea Europeană vor reuşi să convină până la încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit doar un acord ”foarte de bază” privind viitoarea lor relaţie şi multe elemente ale relaţiilor comerciale vor rămâne deocamdată nesoluţionate.

”Cel mai bun scenariu posibil” va fi ca un acord comercial minimal să fie încheiat până la finalul perioadei de tranziţie, pe 31 decembrie, a spus Coveney în faţa Comisiei pentru afaceri europene a parlamentului de la Dublin, relatează agenţia EFE, citată de agerpres.

”Sunt 11 teme diferite la negocierile privind viitoarea relaţie care avansează în paralel. Este cât se poate de clar că, pentru multe dintre acestea, nu vom obţine un acord permanent şi complet”, consideră şeful diplomaţiei irlandeze. Prin urmare, ”obiectivul în aceste circumstanţe este încheierea unui acord comercial minimal”, a indicat Simon Coveney.

Totodată, acesta a confirmat că dosarele cele mai dificile la negocierile dintre Bruxelles şi Londra sunt pescuitul, politica privind piaţa muncii, gestionarea legală a viitorului acord şi angajamentele pentru garantarea unei concurenţe echitabile între Regatul Unit şi UE, aşa-numitul ‘level playing field’.

Negocierile sunt complicate acum şi de un proiect de lege privind piaţa internă promovat de guvernul britanic în vederea menţinerii integrităţii pieţei britanice şi despre care Comisia Europeană avertizează că încalcă protocolul din acordul de retragere din UE convenit între Bruxelles şi Londra privind menţinerea unei frontiere deschise între Irlanda şi Irlanda de Nord. Coveney l-a acuzat pe premierul britanic Boris Johnson că prin acest proiect de lege Regatul Unit ”încalcă dreptul internaţional” şi îl foloseşte ca pe o ”tactică de negociere” la tratativele cu europenii.

Vorbind, tot miercuri, în faţa parlamentului de la Londra, premierul Boris Johnson a spus că această lege va asigura un comerţ neîngrădit între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, dând totodată asigurări că nu va retrage proiectul.

”Avem un proiect de lege excelent privind piaţa internă a Regatului Unit pentru a preveni apariţia unor asemenea bariere” comerciale, a răspuns Johnson, după ce a fost întrebat dacă va rămâne ”ferm” pe acest subiect.