Premierul britanic, Boris Johnson, sugerează găsirea unor „rute alternative” pentru scoaterea cerealelor din Ucraina. Totul se întâmplă după ce războiul din Ucraina a declanșat creșterea prețurilor mondiale la alimente și amenință să provoace o penurie alimentară catastrofală în unele părți ale lumii.
Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat, luni, că țările vor trebui să găsească „rute alternative” pentru a transporta proviziile de cereale din Ucraina.
Vorbind în parlamentul britanic, după întâlnirile cu ceilalți lideri ai G7 de săptămâna trecută, Boris Johnson a sugerat folosirea liniilor de cale ferată sau a fluviului Dunărea, dacă nu se poate conta pe strâmtoarea Bosfor din Turcia.
„Analizăm toate opțiunile posibile”, a declarat Boris Johnson, inclusiv căile ferate „pentru a încerca să scoatem cerealele în cantități mai mici”.
Ucraina acuză Rusia că îi blochează porturile și că încearcă să „fure” cereale ucrainene. Organizația Națiunilor Unite a declarat că blocarea porturilor ucrainene de către Rusia a crescut deja prețurile mondiale la alimente și amenință să provoace o penurie alimentară catastrofală în unele părți ale lumii.
Turcia este indispensabilă pentru a rezolva această problemă
Luni, oficialii ucraineni au făcut apel la Turcia să rețină o navă sub pavilion rusesc care transporta cereale din Ucraina.
„Turcii sunt absolut indispensabili pentru a rezolva această problemă și fac tot ce pot. Îi mulțumesc președintelui Erdogan pentru eforturile pe care le face. Depinde însă de faptul că rușii sunt de acord să permită ca acel grâu să iasă. Marea Britanie oferă facilități de deminare și protecție prin asigurare.”, a adăugat Boris Johnson.
„Există soluții alternative care nu implică prezența navelor de război britanice sau a altor nave de război în Marea Neagră. Va trebui din ce în ce mai mult să ne uităm la mijloace alternative de a transporta acele cereale din Ucraina dacă nu putem folosi ruta maritimă, dacă nu putem folosi Bosforul.
Deși acestea ar putea implica o abordare mai dură, ceea ce analizăm, de asemenea, este posibilitatea de a folosi râurile, folosind în special Dunărea”, a spus Johnson, potrivit CNN.
Marea Britanie anunță noi sancțiuni pentru Belarus
Marea Britanie a anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva Belarusului, inclusiv un blocaj comercial de aproximativ 60 de milioane de lire sterline (73 de milioane de dolari), din cauza rolului său în susținerea invaziei rusești în Ucraina.
Anunțate luni de Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) din Marea Britanie, noile sancțiuni economice, comerciale și de transport vor interzice importul de fier și oțel din Belarus, interzicând în același timp exportul de bunuri de rafinare a petrolului, componente tehnologice avansate și produse de lux.
Sancțiunile intră în vigoare marți și, de asemenea, interzic companiilor belaruse să emită datorii și titluri de valoare la Londra, potrivit FCDO.
„Regimul din Belarus a facilitat în mod activ invazia lui Putin, permițând Rusiei să folosească teritoriul său pentru a invada Ucraina, lansând trupe și rachete de la granița lor și făcând să zboare avioane rusești prin spațiul lor aerian”, se arată într-o declarație a FCDO.
„Președintele belarus Alexander Lukașenko a susținut, de asemenea, în mod deschis narațiunea Kremlinului, susținând că Kievul „provoacă Rusia” pentru a justifica invazia sângeroasă a lui Putin”, se arată în comunicat, anunță CNN.
Marea Britanie a introdus anterior taxe pentru o serie de bunuri belaruse și a sancționat mai mulți cetățeni și companii belaruse.