Boris Johnson, fost premier britanic, a vorbit recent despre atitudinea liderilor europeni din luna februarie, la puțin timp înainte de începutul invaziei rusești. În timp ce Germania cerea o capitulare rapidă, Franța nu credea că o să înceapă războiul
Boris Johnson, dezvăluiri fără precedent de când era premier. Cum au reacționat liderii Europei la invazia lui Putin?
Fostul prim-ministru a dat recent un interviu pentru CNN Portugalia în care a dezvăluit planurile liderilor vestici înainte ca Rusia să-și lanseze invazia împotriva Ucrainei pe 24 februarie. Boris Johnson a vizat în special iderii politici ai Franței, Germaniei și Italiei. El spune că, deși țările europene s-au mobilizat rapid să sprijine Ucraina, acest lucru nu era neapărat stabilit și acceptat înainte de invazie.
„A fost un șoc uriaș. Vedeam cum batalioanele tactice ale rușilor se adunau, dar diferite țări aveau diferite perspective”, a transmis Johnson.
„Abordarea germană de la un moment dat a fost că dacă războiul se va întâmpla, el va fi un dezastru, așa că ar trebui să se termine repede și Ucraina ar trebui să capituleze”, a susținut fostul premier britanic, explicând că dorința a ținut de „tot felul de motive economice”.
„Eu n-am putut să susțin așa ceva. Mi s-a părut că e o abordare absolut dezastruoasă. Dar pot să înțeleg de ce au gândit în acest fel”, a mai spus fostul premier britanic.
Franța n-a crezut până în ultima clipă
„Să n-aveți niciun dubiu că Franța n-a crezut că va fi o invazie până în ultimul moment”, a spus Johnson referindu-se la guvernul de la Paris și la președintele Emmanuel Macron.
Președintele francez a încercat să preia inițiativa europeană și să-l convingă pe Vladimir Putin să nu invadeze Ucraina, vizitându-l la Kremlin cu câteva săptămâni înainte ca dictatorul rus să declanșeze invazia.
Și Italia a fost criticată, după ce fostul premier de la Londra a spus că guvernul condus la acea vreme de Mario Draghi „a declarat, la un moment dat, că i-ar fi imposibil să sprijine poziția anti-invazie din cauza dependenței lor masive de hidrocarburile rusești”. Johnson spune că aceste atitudini s-au schimbat foarte rapid în momentul în care invazia a devenit o realitate și trupele ruse au intrat pe teritoriul țării vecine.
„Ce s-a întâmplat a fost faptul că toată lumea – germanii, francezii, italienii, toată lumea, președintele Joe Biden – au văzut că nu există altă opțiune. Pentru că nu se poate negocia cu acest tip (n. red. – cu Vladimir Putin). Acesta este cel mai important lucru”.
Fostul premier a lăudat, în mod neașteptat, Uniunea Europeană pentru opoziția ei față de războiul Rusiei.
„După toate îngrijorările mele… Salut felul în care UE a acționat. Au fost uniți. Sancțiunile sunt dure”, a adăugat el.
De-a lungul perioadei în care s-a aflat la conducerea guvernului britanic, Johnson a criticat în mod frecvent invazia rusească și a format o relație strânsă cu președintele Volodimir Zelenski. El a declarat, în același interviu, că Zelenski a fost „absolut extraordinar” în felul în care și-a condus țara.
„Este un tip foarte curajos. Cred că istoria acestui conflict ar fi fost complet, complet diferită dacă n-ar fi fost el la conducerea Ucrainei.
Dacă Ucraina decide să fie o țară membră a Uniunii Europene, atunci acest lucru ar trebui să se întâmple și cred că ar fi un lucru bun pentru Ucraina și o va ajuta să facă reforme politice importante”, a spus Boris Johnson.