În pofida penuriilor care continuă în Marea Britanie, prim-ministrul asigură că Brexitul va fi, fără îndoială, un succes pe termen lung.
„Să facem din Marea Britanie o țară în care salariile sunt mari, cu o productivitate ridicată, respingând imigrația necontrolată”. Acesta este obiectivul declarat de Boris Johnson în discursul său cum nu se poate mai entuziast, susținut la sfârșitul conferinței anuale a Partidului Conservator care a avut loc la Manchester. Premierul britanic intenționează să arate că Brexitul va da roade pe termen lung. Să o spunem clar: nu-i pasă de consecințele negative pe termen scurt, agravate de pandemie, înregistrate începând cu 31 ianuarie 2020. Ce trebuie reţinut este că alegerea Regatului Unit de a redeveni stăpân pe destinul său se va solda neapărat cu un succes. Un succes economic, diplomatic și politic.
Probleme mari pentru Marea Britanie după Brexit
Pe plan macroeconomic, în primul rând, este timpul pentru optimism, având în vedere rata de creștere a țării, cea mai rapidă din G7. În ciuda noilor probleme vamale cu UE, cel mai mare partener comercial, și a penuriei de combustibil și a produselor de zi cu zi, în principal din cauza lipsei forței de muncă, economia britanică dă dovadă de o rezistență uimitoare, scrie Le Point.
De asemenea, gazda din Downing Street nr.10 a insistat asupra încrederii investitorilor străini, în special în domeniul high-tech, al datelor și al științelor vieții, care nu au fost dezamăgiţi sub ceruri mai puţin îngăduitoare, dimpotrivă. Potrivit premierului Boris Johnson, părăsirea UE a oferit țării sale şi posibilitatea de a încheia acorduri de liber schimb cu Australia și Japonia. Totodată, el a profitat de ocazie pentru a-și reitera dorința de a vedea Regatul Unit devenind membru al acordului de parteneriat transpacific care reunește unsprezece țări de pe ambele maluri ale Pacificului. Și a reamintit că astfel de aranjamente independente nu erau posibile înainte de Brexit, Bruxelles-ul fiind singurul împuternicit să încheie acorduri comerciale în numele UE.
„Bo Jo”, luat în râs în Marea Britanie
„Bo Jo” a reafirmat, de asemenea, puterea Marii Britanii globale. Acordul Aukus, noua alianță de apărare încheiată de Regatul Unit cu Statele Unite și Australia, destinat contracarării expansionismului chinez în zona indo-pacifică, este considerat de prim-ministru ca o primă evoluţie tangibilă. În plus, dacă este să-i dăm ascultare fostului primar al Londrei, noul sistem de imigraţie „pe puncte” pus în aplicare după Brexit și-a dovedit deja valoarea. Exodul planificat a milioane de europeni nu a avut loc, a spus el. Dimpotrivă, el estimează că 5,3 milioane de cetățeni ai UE au obținut permisul de ședere permanent creat special pentru europeni (settled status).
În cele din urmă, el a subliniat un alt aspect pozitiv al Brexitului: reculul extremelor. Partidul naționalist UKIP a fost șters de pe harta electorală de valul conservator la alegerilor legislative din 12 decembrie 2019. În ceea ce privește grupurile de extremă dreapta (Liga Apărării Engleze, Partidul Național Britanic) sau extrema stângă, acestea au dispărut complet de pe scena politică.