Boris Johnson reacționează! Consideră corectă decizia de a suspenda părţi ale Protocolului privind Irlanda de Nord

sursa: Dreamstime

Premierul britanic Boris Johnson a susținut vineri, 12 martie, că decizia de a suspenda părţi ale Protocolului privind Irlanda de Nord, din cadrul Acordului Brexit, a fost legală şi corectă.

Boris Johnson reacționează!

Londra a extins în mod unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Brexit-ului, conform informațiilor transmise de reuters.com

„Ceea ce facem este să luăm unele măsuri tehnice, legale pentru a construi încredere în operaţiunile est-vest”, a declarat Boris Johnson în timpul unei vizite în Irlanda de Nord.

Decizia de a suspenda părţi ale Protocolului privind Irlanda de Nord

„Noi credem că (luarea măsurilor respective) este legală şi, într-adevăr, este corectă, având în vedere impactul asupra procesului de pace şi asupra Acordului din Vinerea Mare, dar şi nevoia de a avea consimţământ din partea ambelor comunităţi”, a completat premierul britanic.

De partea sa, şefa executivului delegat nord-irlandez Arlene Foster (din Partidul Democrat Unionist) a apreciat drept „intolerabile” dispoziţiile intrate în vigoare la 1 ianuarie.

În schimb, adjuncta sa, Michelle O’Neill (membră a Sinn Fein, partid favorabil reunificării cu Republica Irlanda), a refuzat să îl întâmpine pe Boris Johnson la sosirea lui la Belfast, reproşându-i „abordarea temerară şi partizană” faţă de Protocolul nord-irlandez.

De la intrarea în vigoare a acestui protocol, poliţia a avertizat cu privire la atmosfera „febrilă” din Irlanda de Nord. Luna trecută, ameninţări la adresa personalului însărcinat cu desfăşurarea controalelor au justificat retragerea temporară a acestor măsuri.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt acoperite de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare din 1998 şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în piaţa unică a UE.

Surse de la Bruxelles au anunţat vineri că executivul comunitar ia în calcul să lanseze două proceduri contra Regatului Unit pentru încălcarea Acordului Brexit, după ce Londra a prelungit în mod unilateral o măsură vamală specifică pentru Irlanda de Nord.

Astfel, Comisia Europeană intenţionează să trimită o scrisoare de notificare oficială Londrei pentru încălcarea Protocolului privind Irlanda de Nord, inclus în Acordul de retragere a Regatului Unit din UE (Acordul Brexit) semnat la finalul lui 2019. În cadrul celei de-a doua proceduri, Comisia ar urma să amorseze activarea mecanismului de reglementare a diferendelor prevăzute în tratate, pe motiv că Regatul Unit nu a respectat obligaţia de bună-credinţă în aplicarea tratatului.