În plin summit climatic găzduit de Glasgow și în timp ce conflictul cu UE continuă, premierul britanic este protagonist într-un nou scandal care dezvăluie practicile îndoielnice ale unor aleși din Westminster. Boris Johnson a evitat o dezbatere cu liderul opoziției Keir Starmer, care l-a acuzat că dă „undă verde corupției”, arată Les Echos.
Conferința de două săptămâni de la Glasgow trebuia să-i ofere lui Boris Johnson ocazia de a-și desfășura diplomația la nivel internațional. Această lună noiembrie se dovedește, de asemenea, a fi crucială pentru viitorul relației sale cu Uniunea Europeană, întrucât Regatul Unit pledează pentru o revizuire a normelor vamale aplicate Irlandei de Nord după Brexit. Din păcate, premierul britanic este implicat într-un nou scandal care dezvăluie practicile îndoielnice ale anumitor aleși din Westminster.
Boris Johnson a stârnit indignare săptămâna trecută, oferindu-și sprijinul unui deputat care urma să fie suspendat temporar pentru că și-a folosit funcția din Parlament pentru a susține contracte de lobby. Un fost membru al guvernului Cameron, Owen Paterson, a fost plătit cu 100.000 de lire sterline pe an de către grupul de agrobusiness Lynn’s Country Foods și de compania de diagnosticare clinică Randox, implicată în sistemul guvernamental de testare Covid.
Manevră contraproductivă
Inițial, prim-ministrul a insistat ca majoritatea conservatoare să voteze în favoarea modificării regulilor Camerei Comunelor, pentru a-l scuti pe Owen Paterson de suspendare. Manevra a fost contraproductivă. Zeci de parlamentari conservatori l-au sfidat pe premier, votând împotriva acestei rezoluții. Confruntat cu această revoltă, Boris Johnson a fost nevoit să dea înapoi. Cât despre protejatul său, a fost nevoit să demisioneze.
Până acum, Boris Johnson a rezistat bine în sondaje, în ciuda dificultăților socio-economice tot mai mari, de la probleme de aprovizionare până la creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie și creșterea taxelor. Această nouă criză, care de data aceasta îi pune la îndoială probitatea, l-a costat 7 puncte în sondaje.
În ultimul sondaj Ipsos Mori, chiriașul din „Downing Street 10” nu mai este creditat decât cu 34%, un nivel totuși comparabil cu cel al predecesorilor săi după doi ani de mandat, cu excepția lui Tony Blair. Curba intențiilor de vot, în cazul în care astăzi ar avea loc alegeri legislative, s-a apropiat de cea a laburiștilor, pentru prima dată din septembrie 2020 încoace, într-un moment în care gestionarea pandemiei era puternic controversată.
Luni după-amiază a fost organizată urgent în Camera Comunelor o dezbatere asupra regulilor care guvernează activitatea parlamentarilor, la care Boris Johnson a refuzat să participe, justificându-și absența printr-o vizită ”planificată” la un spital din nord-estul Angliei. A preferat să-l trimită pe Steve Barclay, ministrul de stat în Biroul Cabinetului. Premierul a reacționat, totuși, cu o declarație pe această temă, spunând că este necesar să „facem lucrurile bine” și „să tragem la răspundere deputații”.
Liderul laburist Keir Starmer l-a acuzat pe premier că a dat „undă verde corupției”. „În loc să repare daunele, prim-ministrul a fugit”, a spus acesta.
Între timp, Camera Comunelor ar putea adopta noi reguli pentru a reglementa mai bine activitatea deputaților, cărora li s-ar putea interzice să accepte roluri de consultanți externi. La fel s-a întâmplat după scandalul rapoartelor de cheltuieli din 2009, care s-a reflectat într-o înăsprire a regulilor.
Lindsay Hoyle, speakerul Camerei Comunelor, a recunoscut că Parlamentul ”nu s-a arătat în cea mai bună lumină săptămâna trecută”.