Premierul britanic Boris Johnson a pledat miercuri pentru „continuarea intensificării sancţiunilor” împotriva Rusiei până la retragerea tuturor soldaţilor ruşi din Ucraina.
Încetarea focului nu este un motiv pentru ridicarea sancțiunilor
O încetare a focului în războiul dintre Rusia şi Ucraina nu ar fi un motiv suficient pentru ridicarea sancţiunilor impuse guvernului preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat Boris Johnson în faţa unei comisii parlamentare.
„În opinia mea, ar trebui să continuăm să intensificăm sancţiunile până la plecarea ultimului soldat rus din Ucraina”, a adăugat el, relatează AFP şi EFE.
Întrebat dacă aceasta vizează şi Crimeea anexată de Moscova în 2014, Johnson a răspuns: „Aşa cum am spus, (până când) toate aceste trupe (ruseşti) vor părăsi Ucraina.”
Guvernul său, a spus el, „ia în considerare desigur o creştere a sprijinului (britanic) pentru ucraineni în timp ce aceştia se apără (de ruşi)”.
În acelaşi timp, premierul britanic a apreciat că ar trebui gândită o „reformă completă a întregului sprijin oferit unor ţări precum Georgia şi Ucraina”, astfel încât în loc să li se ofere o perspectivă de aderare completă la NATO, ţările occidentale să le înarmeze pentru ca Rusia să nu le poată invada.
Boris Johnson, despre o schimbare de regim la Moscova
În cursul acestei audieri în faţa Comitetului de legătură al Camerei Comunelor, Boris Johnson a reiterat că o schimbare de regim la Moscova „nu este obiectivul guvernului britanic”, adăugând că Londra încearcă „să ajute la protejarea” ucrainenilor împotriva violenţei „barbare” a forţelor ruse.
„Să fim absolut clari, nu este obiectivul guvernului britanic și este foarte, foarte important ca toată lumea să înțeleagă acest lucru. Ne propunem pur și simplu să ajutăm la protejarea poporului ucrainean și să îl protejăm împotriva unei violențe absolut barbare și nerezonabile”, a explicat premierul britanic, potrivit Reuters.
Pe de altă parte, președintele american Joe Biden a declarat că Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”, precizând ulterior că vorbele sale reflectă indignarea sa morală față de invazia Rusiei în Ucraina și nu o schimbare a politicii americane.
Întrebat despre comentariul lui Biden, Johnson a declarat în fața comisiei parlamentare că înțelege „frustrările pe care oamenii le simt în legătură cu Putin”.
„A dori o schimbare de guvern în sine nu este un lucru ignobil … acesta este obiectivul multor politici democratice”, a declarat Johnson.