Alexandre Counis a scris o opinie pentru Les Echos cu privire la reacția întârziată a premierului britanic, Boris Johnson, față de evoluția pandemiei din întreg Regatul Unit.
De la dreapta la stânga eșichierului politic britanic, criticile vizează lentoarea cu care premierul Boris Johnson a reacționat la degradarea situației sanitare săptămâna trecută, ceea ce a dus la dezastrul din acest week-end, arată Les Echos.
Secvența politică soldată cu anunțul privind re-carantinarea Londrei și a sud-estului Angliei sâmbătă seara este devastatoare pentru Boris Johnson.
Nu este pentru prima dată când Boris Johnson întârzie o decizie, dar aceasta din urmă ar putea să îl coste scump. Premierul britanic a așteptat până în ultimul moment să ia decizia lockdownului, insistând asupra relaxării restricțiilor pentru sărbătoarea de Crăciun, ceea ce acum i-a atras critici din toate părțile, de la opoziția laburistă până la confrații conservatori.
Ezitarea politică, soldată în final cu un anunț al re-carantinării Londrei și a sud-estului Angliei, este devastatoare pentru premier. Nu doar noua tulpină stă la baza răzgândirii sale, ci și necesitatea evitării ca locuitorii capitalei – devenită zona cea mai infectată din Regat – să se împrăștie în toată țara pentru Crăciun, cu riscul de a propaga virusul.
Lipsă de leadership
„Săptămâna trecută a devenit evident că planul prim-ministrului pentru un Crăciun ”liber” este un risc prea mare”, afirmă liderul opoziției laburiste, Keir Starmer, care nu a ezitat să-l acuze pe premier de „neglijență gravă”. Când Starmer i-a cerut să renunțe la această idee miercurea trecută, Boris Johnson i-a răspuns că ar fi „inuman” să anuleze Crăciunul. Acum probabil își regretă spusele.
Furia a continuat să crească duminică în rândurile majorității conservatoare: unii deputați îi reproșează lui Boris Johnson că, din lipsă de leadership, a aruncat țara în haos, în timp ce alții îl acuză că a așteptat vacanța parlamentară pentru a-și anunța intențiile, cu scopul de a scăpa de controlul deputaților, care în principiu ar trebui să își exprime acordul prin vot.
Teama de a nu irita
Cum ar putut Boris Johnson să creadă atâta timp că va putea menține, în ciuda tuturor riscurilor, proiectul de relaxare care urma să le permită englezilor să se întâlnească pentru a sărbători Crăciunul pe o perioadă de cinci zile – de la 23 la 27 decembrie? Înclinația sa spre liberalism l-a determinat, fără îndoială, să nu schimbe nimic și să se mulțumească cu apelul la populație să-și arate responsabilitatea, așa cum a făcut miercuri și joi.
Dar indecizia sa, care a ieșit în evidență și pe 23 martie, când a ezitat să declare lockdown, este din nou extrem de criticată. „Adesea îi este greu să ia o decizie și chiar și atunci când o ia, nu este sigur că a luat-o pe cea corectă”, spune biograful său, Andrew Gimson, comentator pentru blogul de centru-dreapta ConservativeHome. Nenumăratele sale reveniri asupra deciziilor irită, de asemenea, chiar și majoritatea conservatoare. Mai ales că întotdeauna afișează cea mai mare fermitate… înainte de a ceda în cele din urmă, câteva zile mai târziu.
Teama de a nu nemulțumi ar fi putut juca, de asemenea, un rol. „În centrul problemei este acest prim-ministru care pur și simplu nu vrea să fie nepopular și care nu va lua decizii dificile, chiar dacă sunt necesare”, îl acuză adversarul său laburist, Keir Starmer. Boris Johnson, care a fost criticat pe scară largă pentru manevrele sale dezordonate de la începutul pandemiei, are motive să fie îngrijorat.