Vineri, 21 aprilie, ministrul german al Apărării Boris Pistorius a respins posibilitatea livrării de avioane de luptă Ucrainei, în cadrul reuniunii aliaților occidentali ce are loc la baza aeriană americană Ramstein din Germania.
Cu toate acestea, Germania poate furniza Ucrainei aeronave pe care să le poată opera prompt şi cărora să le poată asigura service pe plan local, a precizat Boris Pistorius, în timpul convorbirilor axate pe coordonarea livrărilor de arme către Ucraina.
„Nu e ca şi cum ai schimba o maşină de închiriat cu alta”, a spus el, referindu-se la diferenţele dintre avioanele de luptă ale celor două ţări.
Germania nu va furniza avioane de luptă Ucrainei
Ministrul german al Apărării a menționat faptul că avioanele germane Tornado şi Eurofighter au capacităţi diferite de cele necesare în Ucraina.
„Piloții ucraineni sunt ajutați, în primul rând, de avioane pe care le pot folosi rapid, care pot fi întreținute într-un loc unde tehnologia este cunoscută”, a mai spus el, făcând referire la avioanele de luptă sovietice MiG-29 pe care Polonia și Slovacia le-au oferit deja Ucrainei, potrivit defenseromania.ro.
„Fiecare aeronavă adăugată acum crește provocările pentru pregătirea sau modernizarea piloților. Nu poți trece pur și simplu de la un sistem la altul”, a adăugat Boris Pistorius.
Germania spune că nu există nicio decizie cu privire la aderarea Ucrainei la NATO
Discuțiile privind oportunitatea eventualei admiteri a Ucrainei în NATO continuă între statele membre.
„În acest moment, nu există nicio decizie privind vreo aderare a Ucrainei la NATO”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Guvernului Germaniei, citat de site-ul Tagesschau.de.
Cu puțin timp în urmă, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a transmis că nu se pune problema unei discuţii în acest moment despre eventualitatea admiterii Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică.
„Uşa este întredeschisă, dar nu este acum momentul unei decizii”, a afirmat Pistorius, citat de publicaţia Der Spiegel.
Jens Stoltenberg susține că toate toate statele membre NATO ar fi de acord asupra integrării Ucrainei în NATO.
Secretarul general al NATO a făcut aceste afirmaţii în cursul vizitei efectuate joi la Kiev şi le-a reiterat vineri, cu ocazia reuniunii Grupului de Contact pentru apărarea Ucrainei, desfăşurată la Baza militară americană Ramstein, în Germania.
„Viitorul Ucrainei este în familia euroatlantică, viitorul Ucrainei este în NATO. Toţi aliaţii sunt de acord cu acest lucru.
În acelaşi timp, obiectivul principal al Alianţei, al aliaţilor, este să se asigure că Ucraina câştigă”, a susţinut Stoltenberg joi, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Kiev cu preşedintele Volodimir Zelenski, care a insistat că „este momentul” ca NATO să adreseze o invitaţie de aderare Ucrainei.