Grupul Bosch a anunțat astăzi că intenţionează să construiască o unitate de producţie pentru sisteme de ştergere pentru parbriz lângă Belgrad, în Serbia. Investiţia este evaluată la 70 de milioane de euro și va fi încheiată până în 2019. La sfârșitul lunii septembrie, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, declara că Bosch ar putea lua loculk Nokia la Jucu.
Lucrările de construcţie vor începe în prima parte a anului viitor, iar producţia în sine, la începutul anului 2013. Circa 60 de angajaţi vor fi implicaţi iniţial în activităţile de producţie desfăşurate în uzina cu o suprafaţă de 22.000 mp dar, până în 2019, numărul angajaţilor va creşte până la 620 de persoane.
Noua fabrică va fi amplasată în municipiul Pecinic, la circa 25 de kilometri distanţă de Belgrad. Aceasta va face parte din divizia Bosch Electrical Drives, care produce sisteme electrice de antrenare pentru autovehicule, utilizate spre exemplu pentru scaune reglabile electric, trape acţionate electric, geamuri cu acţionare electrică şi componente ale ştergătoarelor. Divizia are 12 unităţi de producţie la nivel mondial şi un număr de 12.000 de angajaţi. Bosch consideră Serbia un bun punct de aprovizionare pentru Europa Centrală.
“Bosch este investitorul cu care discutăm la acest moment”, anunța pe 30 septembrie preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe. Pentru a nu afecta în vreun fel sau altul negocierile, oficialul a putut menţiona în acel moment doar că Bosch va funcţiona în unul dintre parcurile Tetarom. Potrivit lui Tişe în septembrie „se efectuau probe de sol pentru o investiţie în această zonă industrială.”
Compania Bosch, care deţine cinci centre în patru oraşe din România, și-a anunţat în luna mai intenţia de a construi o nouă fabrică în ţara noastră. Bosch deţine Robert Bosch SRL şi BSH Electrocasnice SRL în Bucureşti, Bosch Rexroth în Blaj, Bosch Communication Center în Timişoara şi fabrica Compa în Sibiu.
Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. În anul fiscal 2010, circa 283.500 de angajaţi au generat vânzări de aproximativ 47,3 miliarde de euro, în domeniile echipamentelor pentru autovehicule, tehnologiei industriale, bunurilor de larg consum şi echipamentelor pentru construcţii. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi peste 300 de filiale şi companii regionale în mai mult de 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, Bosch este reprezentat în aproximativ 150 de ţări.
Această reţea internaţională de dezvoltare, producţie şi vânzare reprezintă fundaţia creşterii concernului german. Bosch a cheltuit în 2010 aproximativ patru miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare şi a înregistrat aproximativ 3.800 de patente pe plan internaţional.