Liderii Uniunii Europene au convenit joi să îi acorde statutul de țară candidată la blocul celor 27 de țări.

„Bosnia și Herțegovina a primit astăzi statutul de țară candidată. Un semnal puternic pentru popor, dar și o așteptare clară ca noile autorități să realizeze reformele”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un mesaj pe Twitter, potrivit Reuters. 

Miniștrii Afacerilor Externe din țările UE au convenit deja asupra statutului de țară candidată pentru Bosnia-Herţegovina la începutul acestei săptămâni.

Țara se va alătura altor candidați la UE – Albania, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Turcia și Ucraina – în procesul de aderare la UE, care poate dura mai mulți ani și implică negocieri complexe privind ajustarea legilor locale pentru a le alinia la cele ale UE.

Totodată, Kosovo a depus joi cererea oficială de aderare la UE

Bosnia-Herţegovina a depus cererea în 2016

Bosnia-Herţegovina a depus cererea de aderare la UE în 2016, dar a rămas în urmă cu reformele stabilite ca fiind necesare pentru a avansa pe calea către UE din cauza certurilor dintre liderii sârbi, croați și bosniaci rivali.

Decizia de a-i acorda statutul de țară candidată a fost motivată în principal de teama că instabilitatea creată de războiul din Ucraina s-ar putea extinde în regiunea volatilă a Balcanilor de Vest.

„Prin decizia de astăzi, am arătat că înțelegem provocările cu care se confruntă Bosnia și Herțegovina și întreaga regiune a Balcanilor de Vest”, a declarat Robert Golob, prim-ministrul Sloveniei, care a făcut presiuni puternice pentru această decizie.

„Acordarea statutului de candidat este un semnal foarte necesar pentru țările terțe, a căror influență a crescut de-a lungul anilor, că nu vom permite ca politicile lor negative să prevaleze în Balcanii de Vest”, a declarat Golob.

O „oportunitate unică” pentru Bosnia-Herţegovina

Trimisul internațional pentru pace al Bosniei, Christian Schmidt, a declarat că acordarea statutului de candidat a fost „o oportunitate unică în viață” pentru țara balcanică și a îndemnat liderii politici să demonstreze că pot duce Bosnia dincolo de disfuncțiile politice și economice.

Unii analiști spun că decizia trebuia luată cu mult timp în urmă.

„Este grozav că în sfârșit se întâmplă. Dar nu va permite cetățenilor să circule mai liber sau bunurilor produse în Bosnia să fie vândute mai ușor și, de asemenea, nu va deschide noi fonduri UE.” a declarat Adi Cerimagic, analist senior al think-tank-ului European Stability Initiative (ESI), cu sediul la Berlin.