"Cred că vom depune anul acesta, adică în decembrie, candidatura la aderarea la UE", a declarat Bakir Izetbegovic pentru postul de radio naţional din Bosnia (BHR1), la Bruxelles, unde participa la o conferinţă despre Balcani.

Depunerea candidaturii nu este decât un prim pas către obţinerea statutului de candidat, un proces foarte lung care necesită acordul celor 27 de state membre ale Uniunii, adaugă AFP. Summitul UE de la Salonic (Grecia) din 2003 a semnalat "vocaţia europeană" a ansamblului ţărilor din regiune.

În luna octombrie, Bosnia a fost aspru criticată de Comisia Europeană, care şi-a exprimat regretul că acest stat a înregistrat ‘foarte puţine progrese’ în ultimul an în ceea ce priveşte reformele necesare pentru a se apropia de UE.

După 14 luni de la alegerile generale din 3 octombrie 2010, Bosnia nu are încă un nou guvern central. O criză de o asemenea amploare este fără precedent de la sfârşitul războiului intercomunitar (1992-1995), adaugă sursa citată. În afară de formarea guvernului, Bosnia trebuie să-şi amendeze Constituţia – discriminatorie faţă de minorităţi – şi să adopte o lege cu privire la subvenţiile publice.
Sursa: Agerpres