Cutremurul care a zguduit in ultimele zile piata financiara americana ca urmare a evenimentelor in care au fost implicate una dintre cele mai mari societati de asigurare din lume – AIG – si una dintre cele mai mari si mai vechi banci americane – Lehman Brothers se va lasa cu audieri in Congresul American.

Evenimentele in care au fost implicate cele doua entitati au provocat fiori oficialilor si nu numai si au adus aminte de unul dintre cele mai mari falimente din istoria Americii, respectiv cel al Enron, care a avut consecinte aproape comparabile cu acelea din zilele din urma.

Ca urmare a acestor nefericite „intamplari”, Comisia de control si reforma a administratiei a Congresului Statelor Unite a decis audierea directorilor AIG si Lehman Brothers.

Astfel, comisia „va examina greselile de reglementare si excesele financiare care au condus la falimentul Lehman Brothers si la nationalizarea AIG”.

Membrii comisiei de control lasa sa se inteleaga faptul ca cele doua institutii au facut „investii imprudente” si acuza, voalat, organele abilitate ca au manifestat „o supraveghere permisiva fapt care a antrenat bulversarea economiei americane”.

Concret, Comisia de Control isi propune sa scoata la iveala „ce nu a functionat si cine trebuie sa fie facut responsabil”.

 

Sursa: CNN