'Nu există date 100% sigure şi, dacă vedem creşterea din ultimii ani a atacurilor cibernetice, putem presupune că, în următorii ani, va deveni o problemă globală, nu numai a societăţii noastre. Ţinând cont de arhitectura actuală a internetului este aproape imposibil de determinat sursa atacului. Generatorul de politici trebuie să ţină cont de structura actuală a internetului şi nu neapărat de cum am vrea noi să fie internetul. Toate teoriile, toate tehnicile, dacă nu sunt în concordanţă cu realitatea, riscăm să facem construcţii inutile şi legislaţie care nu poate avea mare efect', a subliniat Bostan. 

Potrivit oficialului, protecţia de tip firewall reprezintă o soluţie de protejare împotriva atacurilor cibernetice, dar nu va reuşi să asigure protecţie 100%. 

'Considerăm că şi cooperarea internaţională este foarte importantă în domeniu, în special cu aliaţii noştri. Atacurile cibernetice sunt indirecte şi spaţiul cibernetic este peste tot, de la industria de apărare la transporturi, de la energie la sănătate. Ar trebui să insistăm şi asupra faptului că internetul nu are limite şi graniţele nu există, iar asta schimbă paradigma clasică de tratare a securităţii statale. E un nou domeniu şi extrem de complex. Firewall-ul este o soluţie, dar nu ne va asigura o protecţie. De aceea, este nevoie să găsim soluţii şi să responsabilizăm toţi utilizatorii de sisteme cibernetice', a precizat ministrul Comunicaţiilor. 

Reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice, printre care ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, alături de furnizori de servicii şi infrastructură IT&C, şi companii care prelucrează date cu caracter personal, participă, vineri, la conferinţa 'Securitate cibernetică – Ameninţări. Măsuri legislative şi aplicare'. AGERPRES