Guvernul nu poate promite majorări salariale şi apoi să încerce aplicarea acestei promisiuni pentru că ar fi o mare problemă, a declarat, joi, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, la conferinţă pe tema IMM-urilor.
"Să ştiţi că salariile în zona guvernamentală sunt de la 900 de lei, cele mai mari ajung pe la două mii şi ceva, la ministerul nostru. Am văzut că sunt şi alte ministere la care sunt de trei ori mai mari, dar încercăm să echilibrăm şi să rezolvăm problema aceasta pentru că nimeni nu acceptă să scadă, toată lumea vrea să crească şi atunci ai nevoie de bani şi banii trebuie să îi iei de undeva. Deci aceea este problema aceasta imensă şi pe care aţi văzut-o şi la televizor, cu unificarea şi cu plata corectă şi echilibrată. Adică toată lumea vrea echilibrare. Vă spun, orice ministru, orice prim-ministru, toată lumea vrea să dea, nu să ia, dar problema este să şi poţi să faci asta şi să fii serios când o faci. Să nu rişti şi să ipotechezi viitorul unei ţări, cum s-a făcut de atâta ori. Şi pe partea de finanţe pot să vă dau foarte multe exemple şi cred că cei care au avut răbdare să studieze şi să vadă le-au văzut de-a lungul timpului. Şi atunci, noi fiind nişte oameni serioşi nu putem să spunem că dom'le hai de mâine dăm şi să dăm la toată lumea pentru că ştim că e o mare mare problemă datorită previziunilor financiare care sunt deja", a spus Marius Bostan.
Ministrul Comunicaţiilor a precizat că orice mişcare greşită creşte costul capitalului viitor pentru că ţara are o datorie şi mai are nevoie de finanţare, iar dacă apare un dezechilibru atunci costurile finanţării cresc.
"Ştim că orice mişcare greşită ipotechează şi….creşte costul capitalului viitor pentru că ţara este foarte îndatorată, nu este foarte îndatorată, dar are o datorie şi în acelaşi timp mai are nevoie de finanţare, exact ca o companie. În momentul în care apare un dezechilibru de neîncadrare în deficitul bugetar, adică depăşim ţinta de deficit bugetar, în momentul acela nu mai suntem credibili. În momentul în care nu mai eşti credibil ratingul scade, creşte costul capitalului", a afirmat Marius Bostan.
Ministrul a atras atenţia că dacă nu se ţine cont de impactul cheltuielilor am putea depăşi linia de deficit bugetar şi am putea intra în procedura de deficit excesiv.
"Deci ce înseamnă o mutare greşită. Tu poţi să intri peste linia de deficit care este de 2,95%, acesta este prognozat acum dar la anul prognoza arată….cu legile din Parlament şi cu ce aţi văzut că toată lumea vrea să dea, ne-am putea duce peste 3%, ceea ce este foarte periculos. Poate 3,5%. În momentul acela ratingul scade, nu ne încadrăm în ţinta de deficit, intrăm în procedura de deficit excesiv şi de aceea este rolul Guvernului foarte important. Acest Guvern este important prin menţinerea liniei…Aceasta este prima prioritate. Să menţii linia…linia bărcii, dacă faceţi yachting careva.Deci trebuie să menţinem barca pe curs. Dacă am scăpat-o din curs şi intrăm într-o zonă de curent este foarte greu", a mai spus Marius Bostan. AGERPRES