Botănoiu, MADR: „E greu să spunem că plătim subvenţii agricole de miliarde de euro, dar nu putem da 200 milioane la sănătate”

Sistemul de acordare a subvențiilor în agricultură trenuie schimbat, existând deficiențe majore în funcționarea acestuia, a arătat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, într-un interviu acordat Agerpres. În opinia sa, sunt necesare și mai multe modificări la nivelul fiscalității care-i vizează pe fermieri.

"Noul Cod fiscal îşi propune să vină cu modificări în special în sectorul agricol pentru a-i stimula de agricultori. Astăzi primesc subvenţii pe persoană fizică, dar nu dau nimic înapoi. Ori nu este în regulă, pentru că orice contribuabil se va întreba: eu am plătit un bănuţ, ce am în farfurie de bănuţul acela pe care l-am plătit? Păi, nu am nimic şi atunci sigur că este revoltat. Din punctul acesta de vedere eu cred că trebuie gândit un alt sistem şi asta facem acum", spune Botănoiu. 

În opinia sa, nu ar mai trebui impozitat un membru care intră într-o cooperativă, ci cooperativa. "Hai să nu mai plătească TVA şi membrul care a vândut cooperativei şi cooperativa când vinde mai departe. Hai să încercăm să mergem cu TVA la consumator, poate cu taxarea inversă în sectorul de legume", arată oficialul MADR, precizând că acestea sunt câteva dintre propunerile venite din partea organizaţiilor de agricultori,  care urmează să fie discutate cu Ministerul Finanțelor Pubilce (MFP). "Dacă tot modificăm Codul fiscal, poate venim cu ceva mai bun. E greu să spunem că plătim subvenţii de miliarde de euro, dar nu putem da 200 de milioane la sănătate, de aceea trebui să ne asigurăm că avem un sistem fiscal care funcţionează corect", spune Botănoiu.



Alme măsuri necesare sunt legate de necesitatea identificării terenurilor pentru care se acordă subvenții. Orice exploataţie trebuie identificată, nu poţi să mergi ca fermier activ pe persoană fizică decât dacă mergi pe o anumită sumă. Noi am propus ca sub 5.000 de euro să nu mai declare, îl laşi în pace. Problema este că pe subvenţii primite, pe ajutoare, pe plăţi directe plătite mai mari de 5.000 de euro, fermierul trebuie să intre într-un sistem fiscal, fie că este PFA, IF sau SRL. Astăzi persoana fizică are 2.000 de hectare, ia inputurile nu ştiu cum, vinde marfa pe borderou de achiziţie şi nu are niciun minim să demonstreze la bancă, ca să se împrumute. Repet, sunt probleme de organizare, probleme structurale care trebuie rezolvate. Unii ne cer să reorganizăm sistemul, alţii să restructurăm entităţile statului, alţii vor o birocraţie redusă sau o fiscalitate mai mică", conchide secretarul de stat in MADR.

 

Sursa: Agerpres