Concediul maternal revine în actualitate. După ce premierul Emil Boc a anunţat luni seara că Guvernul a decis să reducă perioada concediului la un an, ministrul Muncii anunţă că Executivul nu a luat încă nici o decizie.
Astfel, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat marţi, la Camera Deputaţilor, că Guvernul va prezenta cel mai probabil miercuri o formă finală a Ordonanţei de Urgenţă prin care perioada concediului maternal va fi redusă din 2011 la un an de zile cu menţinerea indemnizaţiei de creştere a copilului între 600 şi 3.400 lei.
Aceasta după ce premierul a spus clar luni seara într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria că: „Guvernul a adoptat astăzi o Ordonanţă de Urgenţă care aduce unele modificări cu privire la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor”.
Cei care s-au opus propunerii ministrului Botiş de a reduce perioada concediului maternal au fost partenerii de guvernare de la UDMR, care doresc menţinerea perioadei la doi ani şi scăderea indemnizaţiei până la maximum 2.500 lei.
Reprezentanţii UDMR au acuzat că discuţiile din Coaliţia de guvernare s-au purtat pentru o perioadă a concediului maternal de doi ani, dar “ce a ieşit din şedinţa Guvernului este altceva”.
Astfel, liderul UDMR Marko Bela a declarat, marţi, că în acest moment Ordonanţa privind concediul de creştere a copilului nu există, fiind deschise “toate posibilităţile” pentru discuţii, precizând că UDMR nu este de acord cu diminuarea perioadei de doi ani, dar ar accepta diminuarea plafonului maximal.
“Vom discuta în continuare cu UDMR asupra formulei pe care am propus-o, dar Guvernul atât îşi permite să plătească, un an de zile de concediu şi o indemnizaţie cuprinsă între 600 şi 3.400 de lei”, a arătat ministrul Muncii.
El a precizat că elementul cel mai important al acestei măsuri este acordarea de stimulente pentru întoarcerea la locul de muncă.
“Încercăm astfel prin toate mijloacele legale dinamizarea acestei pieţe a muncii”, a conchis ministrul Botiş.
Premierul Emil Boc a anunţat, luni seara, că începând din 2011 durata concediului maternal va fi de un an, iar valoarea indemnizaţiei rămâne aceeaşi – plafonul minimal de 600 de lei, iar cel maximal de 3.400 de lei. În compensaţie, se va acorda o primă de 500 de lei mamelor care se vor întoarce la muncă mai devreme de doi ani.