Boureanu, cel mai tânăr milionar din politică

Nu se mai ocupă de firmele sale, pe care ştie că le-a lăsat pe mâini bune, însă a prins gustul investiţiilor imobiliare. Deocamdată, cumpără terenuri, valoarea celor achiziţionate deja depăşind 13 milioane de euro. A lucrat de la 12 ani, colectând probe de teren din munţi alături de părinţii săi, care erau ingineri geologi. A vândut în Iugoslavia lacăte, chiloţi, macrameuri şi hârtie igienică. În clasa a unsprezecea, vindea ziare două zile pe săptămână ş

Nu se mai ocupă de firmele sale, pe care ştie că le-a lăsat pe mâini bune, însă a prins gustul investiţiilor imobiliare. Deocamdată, cumpără terenuri, valoarea celor achiziţionate deja depăşind 13 milioane de euro.

A lucrat de la 12 ani, colectând probe de teren din munţi alături de părinţii săi, care erau ingineri geologi. A vândut în Iugoslavia lacăte, chiloţi, macrameuri şi hârtie igienică. În clasa a unsprezecea, vindea ziare două zile pe săptămână şi câştiga mai bine decât părinţii săi la un loc. A trecut apoi la afaceri mai serioase, încasând comisioane din comercializarea de conserve, ketchup, pungi din plastic sau spaţiu publicitar. A urmat înfiinţarea primei firme şi, de atunci, afacerile l-au purtat pe Cristian Boureanu prin foarte multe domenii, de la catering la construcţii şi de la producţie la comerţ.

„Au fost şi afaceri pe care le-am început şi mi-am dat seama că nu vor merge, altele în care am pierdut bani, dar, de cele mai multe ori, lucrurile au ieşit aşa cum mi-am dorit“, dezvăluie el. Iar bilanţurile sunt cei mai buni indicatori: firmele la care deţine acţiuni au avut, anul trecut, peste zece milioane de euro cifră de afaceri. Conform participaţiilor în fiecare companie, lui Boureanu îi revine aproximativ jumătate din acest rezultat. Creşterea de la an la an este evidentă: în 2006, companiile lui Boureanu au avut o cifră de afaceri de circa opt milioane de euro, iar în 2005, de circa 4,5 milioane de euro.

Anul trecut, cel mai bine a mers Topanel SRL, unde Cristian Boureanu deţine 40% din părţile sociale. Compania a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de circa cinci milioane de euro. Altipo Construct SA, din care Boureanu deţine 80%, a tras linie la 1,5 milioane de euro, aproximativ la fel cu Ramplast Distribuţie Profile SRL, din care politicianul are 70%. Mega Trans Logistics SRL (unde Cristian Boureanu are 25% din acţiuni) a avut o cifră de afaceri de circa două milioane de euro, iar Metalpanel SRL (unde deputatul are o participaţie indirectă de circa 30%), sub un milion de euro.

2007 a fost un an bun şi în ceea ce priveşte investiţiile imobiliare. Cristian Boureanu şi soţia sa, Valentina Pelinel, aveau, deja, cinci apartamente (două în Bucureşti, pe Calea Plevnei, unul la Timişul de Sus, trei optimi dintr-un apartament la Năvodari şi un alt imobil în New York) şi şapte terenuri (4,35 hectare la Lipia, în Ilfov, din care deputatul şi soţia sa deţineau 65%, alte 1,9 hectare în Ilfov, în coproprietate cu Sorin Boureanu, 1,6 hectare în sectorul 3, de asemenea în coproprietate cu fratele politicianului, şi 405 mp în Dubova, Mehedinţi). Anul trecut, a vândut trei terenuri, în suprafaţă de 6,4 hectare, situate în Grădiştea (Ilfov), Sinaia şi Bucureşti, pentru care a încasat 3,8 milioane de euro, însă a şi achiziţionat cote părţi din nu mai puţin de 17 terenuri (40% din 9.800 mp în Grădiştea şi 50% din 14 terenuri în suprafaţă totală de 6,5 hectare în sectorul 3 şi dintr-un teren de 2,7 hectare din Cernica, Ilfov, în coproprietate cu Sorin Boureanu, respectiv 100% dintr-un teren de 3.000 mp în sectorul 1).

Conform preţurilor practicate în acest moment pe piaţa imobiliară, proprietăţile din România ale lui Cristian Boureanu valorează circa 13,5 milioane de euro. Potrivit declaraţiei de avere a deputatului, acesta mai deţine şi obiecte de valoare de circa 200.000 de euro, depozite bancare de circa 870.000 de euro (alte conturi cu aproape 230.000 de dolari sunt deschise pe numele soţiei sale) şi 130.000 de euro în numerar, însă şi credite contractate de circa 6,3 milioane de euro.

Una peste alta, averea tânărului politician trece cu siguranţă pragul de zece milioane de euro. Însă viaţa lui Boureanu ar fi putut fi cu totul alta. În 1994, a plecat în Africa de Sud, cu gândul să rămână acolo. „Nu am reuşit să obţin documentele necesare, iar situaţia în ţară era foarte încordată, aşa că am decis să mă întorc acasă. Desigur că nu-mi pare nici o clipă rău că am făcut-o. Cred în continuare că România îţi poate oferi oportunităţi pe care în alte părţi nu le mai găseşti", spune el.

Curriculum vitae

• S-a născut pe 15 decembrie 1972, în Lusaka, Zambia, unde părinţii săi lucrau temporar ca ingineri geologi.

* Este căsătorit cu top-modelul Valentina Pelinel şi are o fetiţă, Ioana, dintr-o relaţie anterioară.

• A absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale din cadrul ASE, Colegiul Naţional de Apărare şi are un master în Guvernare şi dezvoltare instituţională la SNSPA.

• În 1995, a intrat în PNL, unde a fost preşedinte al Tineretului Naţional Liberal. Între 1999 şi 2000 a fost consilierul ministrului Finanţelor. În 2004, a fost ales deputat de Argeş pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr. În 2006, a părăsit PNL pentru a forma Partidul Liberal Democrat (PLD). În decembrie 2007, a devenit membru al nou-înfiinţatului Partid Democrat Liberal, după fuziunea dintre PLD şi PD.

• Face afaceri încă din primii ani de după 1989, însă din 1995 s-a implicat mai serios în această activitate. În prezent, conform datelor de la Registrul Comerţului, are participaţii în 12 companii, din care nouă funcţionale.

Antrenament pentru politică

CAPITAL: Cât de mult vă implicaţi în afacerile dumneavoastră?

CB: În prezent, aproape deloc. Cred că sunt firme în care, dacă intru mâine, angajaţii nu mă vor recunoaşte decât pentru că mă ştiu de la televizor. Am lăsat treptat, încă din 1999, deciziile în mâna altora. Am avut două strategii, ca să zic aşa: o parte din responsabilităţi le-a primit fratele meu, Sorin Boureanu, iar pentru altele am găsit parteneri de afaceri pricepuţi la management.

CAPITAL: Totuşi, nu vă spuneţi punctul de vedere nici în ceea ce priveşte deciziile importante?

CB: Doar în ceea ce priveşte hotărâri majore sau schimbări strategice. Dacă, de exemplu, construim o fabrică sau începem să activăm într-un domeniu nou. În rest, nu mă întreabă nimeni dacă, de pildă, se achiziţionează un utilaj sau se deschide un punct de lucru nou.

CAPITAL: Ce veţi face dacă veţi simţi că nu mai aveţi succes în politică sau dacă veţi simţi că aţi făcut tot ce se putea în acest domeniu?

CB: Nu mă văd prea curând plecând din politică. Cred că, în câţiva ani, tinerii întreprinzători, fie că e vorba de oameni de afaceri, fie de investitori sau manageri, vor avea un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte priorităţile politice şi economice ale României. Dacă, totuşi, voi părăsi acest domeniu, sunt convins că mă voi ocupa de afaceri şi investiţii pentru tot restul vieţii.

DECLARAŢIE DE AVERE

La 35 de ani, Cristian Boureanu poate spune că are cu ce se lăuda

ACŢIUNI în firme a căror cifră de afaceri a depăşit zece milioane de euro în 2007

5 APARTAMENTE (patru în România şi unul în New York)

24 TERENURI în suprafaţă totală de 18 hectare (cote părţi între 40% şi 100%)

1,15 Milioane EURO în conturi sau numerar

0,2 Milioane EURO în obiecte de valoare