Este, deocamdată, singurul loc din Bucureşti unde manageri de top, şefi de departamente şi executivi, bancheri, brokeri, avocaţi etc. schimbă costumele şi cravata cu o pereche de mănuși de box, intră în ring şi, pur şi simplu, aruncă în aer toată tensiunea acumulată în cursul unei zile stresante de lucru. Robert Cristea, boxer profesionist şi fondatorul White Collar Boxing Bucureşti, mărturiseşte că ideea unui astfel de club de box a venit chiar de la „elevi“ – „Am fost instructor la o sală de box şi antrenor personal şi, lucrând la domiciliu, am avut ocazia să-l cunosc pe Michele Nusco (CEO şi unul dintre acţionarii grupului italian Nusco, cu afaceri în imobiliare şi industria uşilor şi ferestrelor – n.red.), care mi-a pus la dispoziţie sala.
Am utilat-o cu tot ce trebuie pentru o sală de box şi, în septembrie 2010, am început treaba. Până de curând am lucrat mai mult din pasiune, nu a fost o afacere. La îndemnul cursanţilor, în urmă cu două luni, am făcut acest club, pe conceptul «white collar boxing»“. În special în UK şi Statele Unite, a face un astfel de sport de întreţinere e o rutină printre manageri“. Investiţia a fost de circa 10.000 de euro, bani obţinuţi din meciurile de box în care Cristea s-a luptat în străinătate. „Am făcut box din 1996 până în 2003 la Clubul Steaua Bucureşti, iar din 2003 mă bat la profesionişti. În România am susţinut un singur meci la profesionişti, restul au fost în toată Europa, în Africa (…) Au fost ani în care am avut şi zece meciuri, dar şi ani în care nu au fost decât trei. Am boxat şi pe 400 de euro şi pe 2.000 euro“, povesteşte boxerul. Clubul are până acum 13 membri – persoane cu joburi în profesii de top, corporatişti, antre­prenori, avocaţi şi alţi purtători de costume, care, în lipsa unui astfel de program, s-ar putea rezuma la alergări prin parc sau exerciţii la cea mai apropiată sală de sport. Printre ei este şi Mihnea Vasiliu, general manager al Ringier România. Petrece, de doi ani încoace, câteva ore în fiecare săptămână la White Collar Boxing Bucureşti, antrenându-se în arta boxului. „Boxul e în mod evident un sport care te consumă foarte tare fizic, antrenamentele fiind foarte serioase, şi e şi o formă de descărcare a unor energii pe care le acumulezi la birou în timpul zilei şi e bine să vii seara să le laşi în sală“, spune managerul,  care se declară „dependent“ de această metodă de relaxare.
Managerii se întâlnesc seara să se lupte pentru a scăpa de stres
Ce are în plus boxul faţă de alte metode clasice de menţinere în formă? „Nu pot să spun că e neapărat mai solicitant sau mai special decât mersul într-o sală de forţă sau la jogging, însă pentru mine, şi sunt destui la fel ca mine, aceste antrenamente fizice nu reprezintă o atracţie“, răspunde Mihnea Vasiliu, explicând că a căutat „un sport care să-mi placă, de care să fiu pasionat şi de care să nu mă plictisesc, ca să pot să-l fac în timp îndelungat, nu să-l abandonez. Fac box deja de trei ani şi, în trecut, nu existau săli unde să-l poţi practica în nişte condiţii în care antrenorul să te şi bage în seamă (…) După ce treci de 40 de ani nimeni nu te vrea, de fapt, într-o sală de box clasică aparţinând de un club, cum este Dinamo sau Rapid, pentru că nu poţi face performanţă“. Teoretic, „oricine“ se poate înscrie în White Collar Boxing Bucureşti – „indiferent de vârstă sau de nivelul de cunoaştere a boxului“, după cum scrie pe site-ul sălii, boxdupabirou.ro. Practic însă, un abonament (nelimitat cu antrenor personal) la această sală costă 900 de lei, iar o lecţie în particular costă 100 de lei. „Preţul face selecţia cursanţilor. Cei care vin aici nu duc lipsă de bani, ci de timp şi de un loc unde să practice boxul într-un mediu civilizat, care să le permită să nu meargă a doua zi la birou cu ochii umflaţi“, argumentează Robert Cristea.
Premisele sunt create, urmează meciul
Mergând chiar mai departe cu oferta, boxerul profesionist şi instructorul sălii preferate de white-collar-eri (angajaţii cu funcţii administrative), are de gând să înfiinţeze chiar şi o ligă strict pentru oamenii de afaceri care se relaxează în ringul de box.
„Dacă o să meargă bine clubul, ceea ce şi cred, vrem să facem şi gale de box cu cei «înmatriculaţi» în corporaţii. Ba chiar visăm să facem o gală între clubul nostru şi un club din America sau Anglia. Sunt câţiva clienţi cu care lucrez de trei-patru şi care chiar vor să participe într-o gală white-collar“, dezvăluie Cristea, care este convins că e doar o chestiune de timp până când fenomenul se va extinde în ţară. „Acum suntem singuri pe piaţă cu acest concept, dar mai am câţiva colegi care antrenează prin săli tot oameni de afaceri care fac box de întreţinere. Când îşi vor găsit un spaţiu potrivit, ne vor deveni concurenţi“, e sigur boxerul.
Apropo de concurenţă, „doar în Bucureşti sunt vreo patru-cinci cluburi cu tradiţie, cum ar fi Dinamo, Steaua, Rapid. În total, cred că în ţară sunt vreo 40-50 de cluburi de box“, punctează Cristea. În altă ordine de idei, cei care nu-şi permit să se arunce direct în ringul clubului său, au alternativa sălilor de box deţinute de foști boxeri, unde pe lângă profesionişti sunt şi practicanţi care vor să se relaxeze, să slăbească sau doar să înveţe autoapărare, dar şi varianta „soft“ – săli de sport, dotate şi cu un ring de box şi antrenori speciali. Şi dacă boxul profesionist din România încă se clatină în ringul televiziunilor şi al sponsorilor, ringul celor interesaţi de box amator se aglomerează şi deja a bătut gongul într-o competitie de business care promite să fie de categorie grea.

Boxul  e în mod evident un sport care te consumă foarte tare fizic (…) e şi o formă de descărcare a unor energii pe care le acumulezi la birou în timpul zilei.
Mihnea Vasiliu, general manager al Ringier România

Până de curând am lucrat mai mult din pasiune, nu a fost o afacere (..) Am investit în sală circa 10.000 de euro, bani obţinuţi din meciurile de box în care m-am bătut.
Robert Cristea, fondator White Collar Boxing Bucureşti.

200 valoarea, în euro, a unui abonament (nelimitat şi cu antrenor personal) la clubul „White Collar Boxing Bucureşti“

"Acest articol a apărut în ediţia print numărul 41 a revistei Capital din săptămâna 14 octombrie -20 octombrie 2013"