Cererea mondială de petrol va continua să crească până la mijlocul anilor 2040 ca urmare a avansului consumului de produse din plastic, chiar dacă flota de autovehicule electrice se va extinde rapid, de la 1 la 100 de milioane, se arată în cel mai nou raport anual privind perspectivele din sectorul energetic publicat miercuri de grupul petrolier BP, informează Reuters.
Estimările BP privind creşterea susţinută a cererii pentru combustibili fosili vin într-un context în care alte companii petroliere, precum Royal Dutch Shell, se pregătesc pentru un vârf al cererii mondiale de petrol la începutul anilor 2030 pe măsură ce ţările vor face tranziţia spre energiile mai puţin poluante.
Conform ediţiei din 2017 a raportului "BP Energy Outlook", grupul britanic estimează că actualele rezerve dovedite de petrol, de aproximativ 2.600 miliarde de barili, sunt suficiente pentru a acoperi, de două ori, cererea mondială de până în 2050.
Potrivit estimărilor BP, ritmul de creştere a cererii mondiale de petrol în următoarele decenii se va reduce de la aproximativ un milion de barili pe zi în prezent până la 400.000 barili pe zi în 2035, când consumul ar urma să ajungă la 110 milioane barili pe zi. Economistul şef al BP, Spencer Dale, susţine că cererea mondială de petrol nu va ajunge la nivelul maxim înainte de mijlocul anilor 2040.
BP prognozează că cererea de petrol venită din partea automobilelor va creşte de la aproximativ 19 milioane barili pe zi în 2015 până la 23 milioane barili pe zi în 2035. Această creştere va avea loc în pofida progreselor realizate în domeniul eficienţei motoarelor precum şi a unei expansiuni de 100 de ori a numărului de vehicule electrice, de la unu până la 100 milioane de unităţi în 2035. Conform scenariilor BP, vehiculele electrice ar urma să reprezinte 5-6% din flota mondială de autoturisme.
În paralel însă, creşterea rapidă a economiilor emergente din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu se traduce în consum de plastic şi ţesături produse pe bază de petrol, ceea ce potrivit BP va susţine continuarea creşterii cererii mondiale de petrol. "Factorul principal care stă la baza creşterii nu este transportul ci mai degrabă petrolul ca materie de bază pentru alte produse, în special petrochimie şi ţesături", a subliniat Spencer Dale.
De asemenea, dacă în trecut BP a fost criticată pentru că subestimează ritmul de creştere a energiilor regenerabile, în ultimul său raport prognozează că aceste energii vor creşte de patru ori până în 2035, urmând să înregistreze cel mai rapid ritm de creştere, 7,6% pe an, comparativ cu o creştere de 1,6% pe an pentru gaze naturale şi 0,7% pentru petrol.
Tot în raportul său, BP şi-a redus cu aproape 1% estimările anterioare privind cerea totală de energie până în 2035, în principal ca urmare a revizuirii estimărilor privind cererea de cărbune a Chinei, în urma încetinirii ritmului de creştere a economiei.
În plus, BP se aşteaptă ca ritmul de creştere a emisiilor de carbon să încetinească în mod semnificativ în următorii 20 de ani, de la o creştere de 2,1% pe an la 0,6%, cel mai mic ritm de creştere înregistrat după 1965.
AGERPRES