Ziua de 28 martie 2000 a inceput, fara indoiala, cu dureri de cap pentru Ioana Maria Vlas, presedintele Sov Invest. Parcurgand ziarele de dimineata, Domnia sa a aflat din presa ca societatea pe care o conduce este datoare si ca aceste datorii au fost preluate de catre AVAB (Agentia de Valorificare a Activelor Bancare). Mai mult decat atat, Banca Populara Romana, autoarea comunicatului de presa care prezenta aceasta stare de fapt, isi manifesta intentia de a prelua creantele AVAB la Sov Invest, si anunta ca a depus in acest sens o cerere oficiala la Agentie.
Mergand la birou, durerile de cap ale dnei Vlas s-au amplificat atunci cand, la aparitia ziarelor pe tarabe, telefoanele au inceput sa zbarnaie, investitorii la cele doua fonduri, FNI respectiv FNA, cerand explicatii despre situatia creata. „A fost destul de dificil sa-i convingem ca la mijloc este o neintelegere, declara Domnia sa. Din fericire, acestia au inteles situatia, astfel ca nu au existat retrageri masive de titluri de participare”. Ce s-a intamplat de fapt ?
Aflandu-se in criza de lichiditati, Banca Agricola, actionar la Sov Invest cu un procentaj de 20%, a decis sa-si rezolve problema datoriilor transferand participarea de la societatea de administrare a celor doua fonduri mutuale catre AVAB, in schimbul unor titluri de stat, suma tranzactiei, vehiculata neoficial, situandu-se in jurul a 30 miliarde lei. Un lucru perfect legal. Nedumerirea vine insa din alta parte. Conform statutului Sov Invest, cesiunea se poate face doar cu respectarea drepturilor de preemtiune ale celorlalti actionari.
Prevederea a fost ignorata de Banca Agricola, aceasta optand pentru transferarea actiunilor direct catre AVAB, fara a face mai intai oferta celorlalti actionari ai Sov Invest. Contactand conducerea bancii pentru explicatii, ne-am lovit de practica obisnuita a functionarului de la biroul de presa care-ti cere un numar de telefon si uita sa te mai sune.
Actiunea Bancii Agricole nu putea decat sa-i convina presedintelui BPR, Emil Botea, acesta fiind mai mult decat interesat de mariajul cooperativei de credit cu Sov Invest, din cel putin doua motive. Primul ar fi faptul ca, judecand dupa cele 48 miliarde lei, profitul inregistrat anul trecut de catre Sov Invest, administratorul celor doua fonduri deschise, departe de a avea datorii, este o societate solida financiar, lucru bine stiut de altfel de catre Emil Botea. Cu atat mai bizar apare atunci comunicatul BPR care vorbeste de intentia de preluare a creantelor AVAB la Sov Invest si nu despre preluarea cotei de participare a unuia dintre actionari, in speta Banca Agricola. Cel de-al doilea motiv al interesului BPR catre Sov Invest este legat, de posibilitatea distribuirii titlurilor FNI si FNA, intentie manifestata de altfel si in comunicat. Dl Botea nu ia in calcul insa un amanunt. Conform Regulamentului nr. 9/1996, prin care se reglementeaza activitatea fondurilor mutuale, distributia de titluri se poate face numai prin intermediul bancilor si al SVM-urilor.
Cum in ciuda titulaturii, BPR nu se supune reglementarilor bancare, ci doar celor specifice cooperativelor de credit, e greu de crezut ca va putea face distributie de titluri altfel decat incalcand legea sau obtinand din partea CNVM o aprobare speciala.
Daca Sov Invest este nemultumita de prezentarea in comunicatul BPR ca o societate cu datorii, nu acelasi lucru se poate spune despre intentia cooperativei de credit de a deveni actionar al societatii. „Daca BPR va inlocui Banca Agricola in actionariatul Sov Invest, acest lucru ar putea fi chiar benefic pentru evolutia viitoare a societatii, spune Ioana Maria Vlas.
BPR vrea sa preia 20% din Sov Invest de la Avab
6 aprilie 2000, 12:00
Ultima modificare în 6 aprilie 2000, 15:00
Ziua de 28 martie 2000 a inceput, fara indoiala, cu dureri de cap pentru Ioana Maria Vlas, presedintele Sov Invest. Parcurgand ziarele de dimineata, Domnia sa a aflat din presa ca societatea pe care o conduce este datoare si ca aceste datorii au fost preluate de catre AVAB (Agentia de Valorificare a Activelor Bancare). Mai mult decat atat, Banca Populara Romana, autoarea comunicatului de presa care prezenta aceasta stare de fapt, isi manifesta intentia de a prelua creantele AVAB la Sov Invest, s
Etichete: arhiva,
invest,
Sov Invest
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Bazar
- Firmele prefera sedii de birouri in apartamente
- Casele de discuri fac afaceri ca la loterie
- Aparatele video traiesc a doua tinerete
- Pro TV si Antena 1 se dueleaza in prime-time
- Dobanzile coboara spre 35%
- Burse de studii in strainatate
- Micii intreprinzatori deprind stilul olandez de management
- Florin Pascu munceste pe rupte in America
- La TVA s-a schimbat modificarea