Decorarea bradului de Crăciun și a locuinței cu crenguțe de brad este o tradiție foarte veche, care datează de la jumătatea mileniului trecut. Ceea ce foarte puțin știu, însă, este faptul că acest obicei a fost preluat de la triburile germanice, și cu timpul, a intrat și în tradiția creștină.
În acele timpuri, bradul, datorită formei sale triunghiulare, era văzut ca un simbol al creștinismului, iar decorațiunile puse în el simbolizau cunoașterea și bogăția, la fel ca și fructele cunoașterii ale pomului sacru din grădina Edenului.
Se spune că bradul, pe lângă faptul că este simbolul sărbătorilor de iarnă, reprezintă un pom al vieții. Acest lucru de datorează faptului că este verde pe tot parcursul anului, asemeni Mântuitorului Iisus Hristos, Cel veșnic viu. Tradiția împodobirea bradului s-a întâlnit și la romani. Aceștia obișnuiau să își decoreze casele cu un brad în timpul Saturnaliilor, sărbători dedicate zeului Saturn care aveau loc în perioada solstițiului de iarnă.
Acest conifer avea o semnificație aparte și pentru daci. Ei obișnuiau să taie un brad cu ocazia nunții sau morții cuiva. Acest ritual a rezistat până în prezent, putând fi întâlnit în zone din Oltenia sau sudul Banatului. În cadrul ritualului de înmormântare, bradul simboliza „nunta” mortului cu divinitatea și natura. Un amănunt pe care mulți nu îl observă este că bradul este des întâlnit în arta populară, pe ii, ștergare sau covoare.
Cum împodobim corect bradul de Crăciun?
Împodobirea bradului este un moment așteptat în mod deosebit de copii, deoarece reprezintă momente frumoase petrecute cu familia. Foarte mulți aleg să facă acest lucru încă din primele zile ale lunii decembrie, însă în mod corect, bradul se împodobește în ajunul Crăciunului, pe data de 24 decembrie.
Primul pas în decorarea pomului de sărbători este stabilirea tematicii. Astfel, va fi mult mai simplu să alegi decorațiunile pe care vrei să le pui. Acestea trebuie alese în așa fel încât să se completeze, pentru ca rezultatul să fie armonios și plăcut. Dacă nu ai timp pentru ceva mai amănunțit, poți întotdeauna să alegi decorațiuni mari.
Un alt sfat ar fi să împodobiți bradul de jos în sus, pentru a aprecia dacă aveți suficiente decorațiuni. De obicei, pentru echilibru, vor fi mai multe în partea inferioară a pomului decât în cea superioară.
În ce ordine se pun decorațiunile?
Întâi, se adaugă instalația de lumini. Alegeți culoarea firului care să se potrivească cu bradul, pentru a nu ieși în evidență. Potrivit Better Homes&Gardens, cele negre sunt perfecte dacă aveți un brad de culoare neagră. Începeți de la baza trunchiului și urcați spre vârf, înfășurând luminițele în jurul ramurilor importante.
După aceea, adăugați beteala. O puteți pune pe orizontală, în formă de U, de jur împrejur sau o puteți atârna din vârful bradului până spre bază. Ce mai tradițională metodă de a pune beteala este de a o înfășura în jurul bradului.
La urmă, puteți adăuga ornamentele. Se recomandă ca prima dată, să le agățați pe cele mai mari, după care puteți veni cu cele de dimensiuni medii și mici. Și bineînțeles, niciun brad nu este complet fără steaua pusă în vârf.