Compania KDF Energy deținută de George Brăiloiu, cel care a cumpărat la licitație manuscrisele lui Emil Cioran, intră într-o nouă afacere. KDF a devenit de astăzi distribuitorul produselor Optogan, firmă specializată în echipamente de iluminare ecologică, bazate pe tehnologia LED de tip SSL.
Compania lui Brăiloiu va distribui aceste echipamente pe piața din România, Bulgaria și Grecia. În țara noastră vor fi cmercializate chip-uri LED de iluminare, componente LED de iluminare, panouri şi structuri iluminatoare adresând atât consumatorii individuali, cât şi marile companii care urmăresc reducerea consumului de energie.
„Am bugetat o investiţie de 1,5 milioane de euro în următoarele 12 luni pentru dezvoltarea canalelor de distribuţie a produselor Optogan la nivel regional. România face parte, din primul val al extinderii companiei Optogan în zona Europei de Est”, a declarat George Brăiloiu.
La rândul său, Ove Sörensen, Senior Director Sales & Business Development în cadrul Optogan, susține că „Piaţa produselor de iluminare SSL are un potenţial extrem de important în următorii ani, având în vedere eforturile depuse de Uniunea Europeană pentru reducerea, cu aproximativ 80%, a consumului de energie. Produsele de iluminare LED au un potenţial de afaceri de 25-30 milioane de euro până la finalul anului 2012 în zona balcanică şi ne aşteptăm ca România să fie o ţară cheie pentru dezvoltarea acestui segment în regiune”. Compania Optogan a fost fondată în anul 2004 de o echipă de oameni de ştiinţă ruşi de la institutul Loffe, din Sankt Petersburg, iar în prezent are un centru de cercetare şi dezvoltare în Helsinki și o linie pilot de fabricaţie în Germania.
Oficialii Comisiei Europene estimează că, pe viitor, corpurile de iluminat LED vor deveni o alternativă viabilă atât pentru înlocuirea becurilor cu incandescenţă cât şi a soluţiilor de iluminat CFL, care includ în procesul de producţie vapori de mercur. Avantajele pe care această tehnologie le aduce sunt multiple: durată de funcţionare de peste 50.000 de ore, consum energetic de 10 ori mai mic decât cel al corpurilor de iluminat clasice şi lipsa oricăror elemente toxice. Datele oficiale publicate de UE arată că utilizarea becurilor economice va aduce economii între 5 şi 10 miliarde de euro anual, la nivel european, fonduri care vor putea fi apoi investite în dezvoltare.