Adevărul despre brânza de vaci. Brânza este cunoscută ca un aliment integral, cu cât mai aproape de forma sa naturală, cu procesare minimă sau deloc. Conține calciu, proteine, vitamine și alți nutrienți esențiali, ceea ce înseamnă că atunci când optați pentru opțiuni de înaltă calitate, cu conținut scăzut de grăsimi și o mâncați cu moderație, beneficiile pot depăși adesea riscurile.
Acest lucru este valabil mai ales când vine vorba de brânza de vaci, cu un conținut scăzut de calorii, carbohidrați și grăsimi saturate, dar bogată în proteine.
De fapt, experții spun că există câteva moduri prin care brânza de vaci poate îmbunătăți sănătatea atunci când face parte din dieta obișnuită. Iată care sunt acestea, potrivit Bestlifeonline.
1. Brânza de vaci poate ajuta la construirea masei musculare
Potrivit medicului Angel Luk, unul dintre cele mai mari beneficii ale consumului de brânză este că poate ajuta să vă dezvoltați mușchi puternici.
„Brânza de vaci este o sursă excelentă de proteine, un macronutrient de care mulți oameni nu se satură”, explică Luke. „Adultul mediu are nevoie zilnic de aproximativ 0,8 până la 1,0 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală. În general, conținutul de proteine din micul dejun lipsește, și aici este locul în care brânza de vaci poate străluci”, explică el.
2. Îmbunătățește gestionarea zahărului din sânge
Brânza poate ajuta și la reglarea zahărului din sânge.
„Oamenii care trăiesc cu diabet și prediabet caută adesea modalități de a scădea vârfurile de zahăr din sânge. Alimente precum brânza de vaci, care sunt sărace în carbohidrați și bogate în proteine, pot fi savurate împreună cu alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi fructele, pentru a încetini digestia și a preveni creșterile abrupte ale zahărului din sânge”, spune Luk.
3. Bună și pentru sănătatea intestinului
Un alt beneficiu-cheie al brânzei de vaci este că poate ajuta la introducerea probioticelor sănătoase pentru intestine în tractul digestiv.
„Brânza de vaci este excelentă pentru sănătatea intestinului, deoarece conține bacterii benefice, precum lactobacilul, care ajută la promovarea unui microbiom intestinal optim”, explică John Hong Kim, expert în medicină sportivă și creator de conținut.
El a adăugat că brânza este ușor de digerat „grație procesului natural de cultură”. Dacă aveți intoleranță la lactoză, „s-ar putea să puteți digera mai prost brânza de vaci”, notează el.
4. Sprijină dezvoltarea sănătoasă a oaselor și a dinților
Oasele și dinții necesită cantități adecvate de proteine, calciu, fosfor și vitamina D. Dacă optați pentru brânză de vaci, care este fortificată cu vitamina D, puteți obține toți cei patru nutrienți esențiali.
„Într-o cană cu brânză de vaci, există 24 g proteine, 227 mg calciu și 326 mg fosfor și nicio vitamina D (cu excepția cazului în care este îmbogățită cu vitamina D)”, notează Luk.
5. Este plin de aminoacizi
Potrivit Clinicii Cleveland, brânza este bogată în aminoacizi, pe care corpul îi folosește pentru a îndeplini o gamă largă de funcții importante.
Acestea includ descompunerea alimentelor, creșterea și repararea țesutului corporal, stimularea sistemului imunitar, promovarea digestiei sănătoase, producerea de hormoni.
6. Ajută la controlul porțiilor
Dacă încercați să pierdeți kilograme, brânza de vaci poate face parte din dietă.
„Alimentele bogate în proteine, fibre și grăsimi ajută la îmbunătățirea senzației de sațietate și permit oamenilor să se mulțumească cu porții mai mici de alimente”, spune Luk.
„Deși nu are fibre, brânza de vaci se combină foarte bine cu alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele de pădure, nucile și semințele”, adaugă el.
7. Este o alternativă versatilă la brânzeturile bogate în grăsimi
Acesta este un alt mod în care brânza vă poate ajuta să slăbiți și să vă îmbunătățiți sănătatea inimii.
„Brânza de vaci poate fi folosită pentru a înlocui brânzeturile mai grase, cum ar fi ricotta, în rețete precum lasagna. Este benefic pentru persoanele care doresc să consume alimentele preferate în timp ce își gestionează greutatea într-un mod durabil”, explică Luk.