Brânza este un aliment delicios care poate da gust multor feluri de mâncare. Contrar unor teorii, nu toată brânza este dăunătoare, ba chiar s-a constat că anumite tipuri de brânză sunt bune pentru sănătate.
Secretul este să evităm produsele din brânză procesată, deoarece pot conține zahăr adăugat, uleiuri și coloranți. Unele brânzeturi pot contribui la sănătatea oaselor, reducând riscului apariției unor probleme de sănătate a inimii.
De ce este mai sănătoasă brânza de vaci
Brânza de vaci este un produs lactat simplu, bogat în nutrienți. Este făcut din caș și conține niveluri ridicate de proteine, calciu și vitamine B12 și A. Potrivit Sportskeeda, brânza de vaci este cunoscută pentru textura sa moale și cremoasă și pentru aroma suavă. Este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de brânză, deoarece oferă mai multe proteine decât alte tipuri de brânză. Este o
sursă excelentă de vitamina B12. O porție oferă 59% din aportul zilnic recomandat de vitamina B12.
Poate provoca constipație?
Brânza de vaci poate duce la constipație? Dacă da, cum putem evita această problemă digestivă? Este un tip de brânză care se face prin metoda coagularii cu acid. Asta înseamnă că este încălzit, închegat și scurs pentru a separa zerul de caș. Are o aromă ușoară și o textură moale, care o face ușor de mâncat sau de adăugat în alte rețete. Poate fi folosită atât în mâncărurile dulci, cât și în omlete sau salate. Este bogată în proteine, dar săracă în grăsimi, ceea ce o face o sursă excelentă de proteine slabe pentru cei care doresc să dea jos câteva kilograme.
Fiind o sursă bogată de proteine și calciu, este o alegere excelentă pentru cei care doresc să-și mărească aportul acestor nutrienți. Cu toate acestea, mâncată în exces, brânza de vaci poate duce la constipație. Cașul este bogat în grăsimi, așa că, mâncat în cantități mari, poate contribui la creșterea greutății sau a colesterolului. Pentru a evita această problemă (și a avea o dieta echilibrată), alegeți soiuri de brânză cu conținut scăzut de grăsimi pe cât posibil și utilizați-le ca înlocuitor pentru alte alimente bogate în grăsimi, cum ar fi untul sau smântâna.
Este bună pentru intestin?
Deoarece este un produs lactat cu conținut scăzut de grăsimi, bogat în proteine, ușor de digerat, poate fi și o sursă bună de fibre, calciu și vitamina B12. Conține mai puține grăsimi și sodiu decât alte brânzeturi precum ricotta sau crema de brânză. Dacă încercați să slăbiți sau să controlați nivelul zahărului din sânge (diabet), încercați să consumați porții mici din această brânză. Brânza de vaci este o alegere hrănitoare și sățioasă pentru micul dejun, care ajută la o mai bună digestie.
Ce brânzeturi ar trebui evitate
Deși există o serie de studii privind beneficiile brânzeturilor grase, se recomandă reducerea consumului acestora. Nu trebuie să le eliminați complet din meniu, dar e important să știți ce conțin și să alegeți cât mai bine cantitățile pe care le consumați. Brânzeturile galbene, de exemplu, inclusiv cheddar și gouda, sunt bogate în proteine și calciu (700 până la 900 mg calciu la 100 grame și aproximativ 18-30 grame de proteine). De obicei procentul de grăsime extrem de mare (28 până la 60% grăsime la 100 grame), mai ales grăsimi saturate. În plus, brânzeturile galbene au o cantitate mare de colesterol și sodiu.