Tot pentru o fermă piscicolă a obținut finanțare nerambursabilă, în valoare de 12,4 milioane de lei (2,83 milioane de euro) și SC Piscicola Murighiol din Jurilovca, dar și SC Rovico din Timișoara, care a decis să construiască o hală pentru creșterea intensivă a sturionilor.
Conform informațiilor postate pe site-ul Autorității de Management a Programului Operațional pentru Pescuit (AM POP), până pe 20 aprilie au fost semnate 145 de contracte, în valoare totală de 454,76 de milioane de lei (103,8 milioane de euro).
Dintre acestea, cinci au fost finalizate, iar două reziliate. Valoarea contractelor anulate este de peste 22 de milioane de lei (peste cinci milioane de euro).
Din datele AM POP, gradul de absorbție este de 18,51%, fără a se preciza însă care este suma decontată de Comisia Europeană.
Pentru perioada de programare 2007 – 2013, Programului Operaţional pentru Pescuit din România i-a fost alocat un buget de aproximativ 308 milioane de euro, din care 230,71 de milioane de reprezintă contribuţia Fondului European pentru Pescuit.
Programul, în pericol de suspendare
Zilele trecute, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Niculae Idu, a declarat că Programul Operaţional pentru Pescuit riscă să fie suspendat.
”Retragerea acestei măsuri presupune o decizie la nivelul Comisiei Europene, ceea ce înseamnă o măsură complexă şi care necesită cel puţin o perioadă de şase luni. În acest moment se află un program care se află într-o situaţie destul de delicată, acesta este Programul Operaţional în domeniul Pescuitului dar există voinţă politică atât din partea română dar există voinţă şi la nivelul Comisiei Europene pentru ca lucrurile să fie corectate. În cât timp rămâne de văzut. Probabil e nevoie de câteva luni bune”, a spus Nicolae Idu.
Vezi care sunt beneficiarii fondurilor europene pentru pescuit

https://www.ampeste.ro/images/beneficiari/lista-beneficiari-pop-20.04.2012.pdf