Electronicele purtabile sunt împărţite de firmele de cercetare IT în trei categorii: accesorii complexe, accesorii inteligente şi purtabile inteligente. Prima categorie se referă la brăţările electronice folosite pentru a monitoriza activităţi fizice, a doua la ceasuri inteligente, iar a treia la dispozitive precum Google Glass. Firma de analiză Canalys a anunţat că piața mondială de dispozitive purtabile a crescut cu 684% în prima jumătate a lui 2014, comparativ cu 2013, iar IDC consideră că electronicele purtabile ar putea ajunge să-şi găsească 110 milioane clienţi pe an spre finalul deceniului. Conform unui studiu Cisco, cei din Generația Y (persoane născute între anii 1980 și 2000) cred că, în 2020, un dispozitiv purtabil va fi cel mai important dispozitiv conectat la internet, în defavoare smartphone-ului.
În prezent, cele mai populare dispozitive purtabile sunt brăţările electronice produse de firme precum Jawbone, Fitbit sau Garmin. La nivel mondial, Fitbit şi Jawbone ocupă primele două locuri în categoria brăţărilor de bază de fitness în prima jumătate a lui 2014. Acestea nu au funcţionalităţi de ceas inteligent, ci doar monitorizează activităţile, alimentaţia şi somnul. Spre exemplu, Jawbone UP24 se conectează prin Bluetooth la telefonul mobil, iar utilizatorul primeşte notificările prin intermediul unei aplicații, compatibilă cu iOS și Android. Brăţara îi îndeamnă pe utilizatori să adoarmă la orele potrivite şi cu ajutorul alarmei să se trezească în fiecare dimineață în momentul optim al ciclului de somn. În ceea ce priveşte alimentaţia, se poate vizualiza și selecta rapid din lista mâncărurilor consumate cel mai frecvent și se poate evalua rapid cât de sănătos este un fel de mâncare. Braţara este un instrument foarte util pentru cei care vor să ducă un stil de viaţă sănătos şi să îşi ţină sub control greutatea. Utilizatorii își pot înregistra greutatea și seta un obiectiv personal pentru a urmări progresul către greutatea dorită, de la pașii pe care îi fac și până la antrenamentele și caloriile arse, oferind o evaluare completă a activității zilnice. Brăţara funcționează pe baza MotionX Engine, sistem bazat pe elemente de biomecanică a mișcărilor umane naturale. Bateria durează timp de şapte zile și poate fi încărcată prin intermediul calculatorului sau al unui adaptor prin cablul USB.
Fitbit Flex este o braţară care îndeplineşte aceleaşi funcţii doar că are o autonomie mai mică, de doar cinci zile, şi un preţ mai accesibil. Brăţara îţi permite să îţi setezi obiectivele, iar led-urile îţi arată cum progresezi. Fiecare led reprezintă 20% din obiectivul tău. De asemenea, Flex are o alarmă silenţioasă, ce vibrează pentru a te trezi la ora dorită, fără să îţi deranjeze partenerul. Fitbit Flex măsoară paşii, distanţa parcursă, caloriile arse, calitatea somnului şi este rezistent la apă, până la 10 metri. Analiştii estimează că în următorii patru ani, astfel de dispozitive precum Fitbit sau Jawbone vor ajunge la circa 57 de milioane de unităţi în uz la nivel mondial, o creştere semnificativă faţă de cele 19 milioane de unităţi vândute în acest an.
Dacă vrei mai mult decât o braţară te poţi orienta către un ceas inteligent. Samsung este lider mondial în această categorie, însă majoritatea producătorilor de telefoane inteligente au în portofoliu un astfel de ceas sau intenţionează să lanseze unul. Ceasul Smansung Galaxy Gear Fit este rezistent la apă şi praf şi are funcţii de exerciţii, pedometru şi monitorizarea bătăilor inimii.
Samsung Galaxy Gear Fit
Ecran: tactil, AMOLED; Baterie: 5 zile de utilizare redusă,
3 zile de utilizare normală. Rezistent la apă şi praf; Greutate: 27 g
Jawbone UP24
Interfaţă deconectare:Bluetooth v4.0;
Greutate: 22 g
Autonomie baterie până la 7 zile
Senzor accelelometru pe 3 axe
Fitbit Flex
Telefoane compatibile: universal
Durata de funcţionare: 120 ore
Interfaţă de conectare: Bluetooth v4.0
Baterie: Li-Polymer
Indici afişaj: paşi, distanţa parcursă, calorii arse, calitatea somnului