in urma unor controale efectuate de Garda Financiara anul trecut la trei din cele sapte fabrici ale grupului austriac din Rominia, au fost descoperite mai multe ilegalitati legate de anumite contracte de consultanta manageriala de tip know-how si expatrierea ilegala a aproape doua milioane de euro. Valoarea totala a amenzilor aplicate de Garda Financiara a fost de 15 miliarde de lei. Reprezentantii Brau Union Rominia SA, divizia de bere din tara noastra a concernului austriac, contesta isa toate
in urma unor controale efectuate de Garda Financiara anul trecut la trei din cele sapte fabrici ale grupului austriac din Rominia, au fost descoperite mai multe ilegalitati legate de anumite contracte de consultanta manageriala de tip know-how si expatrierea ilegala a aproape doua milioane de euro. Valoarea totala a amenzilor aplicate de Garda Financiara a fost de 15 miliarde de lei.
Reprezentantii Brau Union Rominia SA, divizia de bere din tara noastra a concernului austriac, contesta isa toate constatarile Garzii Financiare si afirma ca este vorba de vicii de procedura si de o interpretare gresita a legislatiei fiscale. Grupul austriac a actionat Garda Financiara i judecata, reusind, totodata, sa obtina de la Ministerul Finantelor suspendarea executarii silite a amenzilor primite.
„BBAG nu a investit i Rominia peste 200 milioane de dolari ca sa se joace alba-neagra cu impozitele si taxele. Noi suntem o companie publica, asa ca orice scandal financiar, oricit de neadevarat ar fi el, are repercusiuni negative atit asupra actiunilor grupului, cit si la nivelul actionarilor nostri”, spune Edmund Rafl, vicepresedintele Brau Union Rominia.
BBAG detine i Rominia, prin intermediul Brau Union, fabricile de la Arad, Craiova, Constanta, Reghin, Miercurea Ciuc, Grivita si Haber International. Ultimele trei capacitati de productie au fost preluate de BBAG anul trecut, de la Brewery Holdings Limited.
Potrivit unui raport al Garzii Financiare, i ianuarie 2000, Silva SA Reghin semneaza un contract de asistenta manageriala cu BBAG pentru tot anul 2000, contract prin care societatea reghineana se obliga sa achite lunar i conturile concernului austriac suma de 29.083 de euro. Tot pentru aceeasi perioada, Silva a mai semnat un contract de prestari servicii cu BBAG, i cazul acestuia suma care trebuia platita austriecilor lunar fiind de 84.164 euro.
BBAG a mai semnat un contract de asistenta manageriala si cu fabrica Malbera Constanta, aceasta avind de platit, lunar, pina la sfirsitul anului 2000 suma de 30.000 de euro. in cursul controlului itreprins i luna februarie a acestui an de catre comisarii Garzii Financiare Mures la Brau Union Reghin, toate contractele au fost prezentate i limba germana. Verificarile au stabilit, i final, ca aceste contracte cu concernul german nu sunt valabile, deoarece BBAG le-a icheiat cu fabricile rominesti la care detine actiuni, i luna ianuarie, acestea icetindu-si isa activitatea la 1 august 2000, data la care au fuzionat.
Garda Financiara a stabilit ca sumele platite lunar catre BBAG nu sunt deductibile fiscal si, mai mult, a constatat ca importantul concern austriac nu a prestat, de fapt, nici un serviciu de management, realizindu-se doar sarcini de conducere la care BBAG era obligat fiind detinatorul Brau Union.
Scandalul contractelor de management
Reprezentantii Brau Union Rominia spun, isa, ca itre Rominia si Austria exista o conventie privind evitarea dublei impuneri, ratificata de tara noastra prin decretul 254/1978. „in tratatul de evitare a dublei impuneri se specifica foarte clar ce fel de impozite se platesc i Rominia si ce impozite se platesc i Austria”.
„Diferitele societati achizitionate de grupul nostru i Rominia au semnat Contracte de Management si de prestari servicii cu BBAG. Acesta este un lucru normal, avind i vedere faptul ca societatile achizitionate aveau nevoie de o echipa de management experimentata”, spune Vasile Ciurba, director general adjunct la Brau Union.
Din punct de vedere legal, sumele platite de catre societatile rominesti i baza contractelor de consultanta sunt iregistrate ca si cheltuieli pentru societatea platitoare. „in acest sens, sumele platite au fost iregistrate ca atare i contabilitatea societatilor pe baza facturilor emise de furnizor si a documentelor prin care se constata efectuarea serviciilor”, spune Ciurba. El explica ca, potrivit tratatului de evitare a dublei impuneri, semnat de Rominia si Austria, aceste sume de bani sunt impozitabile i Austria, BBAG platind impozite pentru sumele primite din Rominia i baza contractelor de consultanta.
„Mai mult, BBAG a prezentat organelor de control certificatul de rezidenta fiscala din Austria, din care rezulta faptul ca aceasta societate plateste impozit i Austria, i calitate de firma rezidenta i aceasta tara”, afirma Ciurba. Garda Financiara sustine ca respectivul certificat de rezidenta fiscala era lovit de nulitate, fiind valabil doar pina la sfirsitul anului 1999. Potrivit actelor de control itocmite, BBAG va trebui sa plateasca impozitul aferent veniturilor realizate de rezidenti i valoare de trei miliarde de lei, o penalizare de suta la suta si majorari de itirziere de peste 600 milioane de lei.
Un alt litigiu intervenit itre Brau Union si Garda Financiara se refera la o comanda de 11 milioane de sticle de 0,5 litri pe care Bere Craiova SA a facut-o unei firme din Cehia. La o astfel de comanda, sticlarii cehi au acordat craiovenilor un discont de 4%, care isa nu a fost evidentiat i contabilitate, Bere Craiova diminuind masa impozabila cu peste 900 de milioane de lei.
Conducerea Brau Union pretinde totusi ca aceste sticle au fost receptionate si iregistrate i contabilitatea societatii la pretul de achizitie al acestora, i conformitate cu prevederile „Regulamentului privind aplicarea Legii contabilitatii” aprobat prin HG 704/1993.
in final, conducerea Brau Union sustine ca pina la solutionarea plingerilor impotriva proceselor verbale ale Garzii Financiare de catre instantele de judecata, se pune problema prezumtiei de nevinovatie. „Societatea noastra va putea fi obligata sa plateasca eventuale amenzi contraventionale numai i urma unei hotariri judecatoresti ramase definitive, ceea ce pina i prezent nu este cazul, deoarece ne aflam i prima faza de judecata a plingerilor”, precizeaza oficialul de la Brau Union.
BBAG este lider pe piata berii din Europa de est
Din punct de vedere cantitativ, jucatorul care domina de departe piata este BBAG, grup care a reusit anul trecut sa dea lovitura de gratie pe piata romineasca de bere: achizitia de la Brewery Holdings a trei fabrici de bere – Ciuc, Haber International si Grivita International.
Valoarea tranzactiei a fost de 165 de milioane de euro, iar BBAG a reusit sa acapareze, i urma achizitiei, 36% din piata romineasca de bere. BBAG si Brewery Holdings au vindut cumulat, anul trecut, aproximativ 4,5 milioane de hectolitri de bere, majoritatea concentrate pe segmentele de piata mediu si inferior. Dupa fuziunea de anul trecut, BBAG este lider pe segmentul inferior al pietei, care reprezinta aproximativ 56,5% din total, adica 6,7 milioane de hectolitri. Piata romineasca de bere este cifrata la 500-600 milioane de dolari anual.
in 2000, toate cele sapte fabrici ale BBAG au vindut 4,5 milioane de hectolitri de bere, adica 36-37% din totalul pietei, iar pentru anul acesta, Brau Union Rominia tinteste o crestere a volumului vinzarilor de aproximativ 9%.