Brazilia: până la termenul limită, fixat pentru 31 octombrie 2016, un număr total de 25.011 contribuabili individuali şi 103 de companii au raportat la fisc active peste hotare în valoare de 169,9 miliarde reais.
Persoanele fizice şi companiile au fost de acord să plătească o taxă pe venit de 15% şi o amendă mai mică decât cea pe care ar fi plătit-o fără amnistia fiscală, în schimbul imunităţii pentru o posibilă acuzare de evaziune fiscală.
"Acest program a fost un adevărat succes", a subliniat Jorge Rachid. Sumele colectate în urma programului de amnistie fiscală reprezintă aproape 30% din totalul activelor declarate şi vor ajuta la acoperirea deficitului important preconizat pentru 2016, a adăugat Rachid. Ţinta de deficit primar fixată pentru acest an de Guvernul brazilian este de 163,9 miliarde reais şi deja la finele lunii septembrie Brazilia acumulase un deficit de 188,3 miliarde reais.
Încheierea programului de amnistie fiscală în Brazilia vine după ce în ţara vecină, Argentina, a ajuns la final prima etapă a unui program similar privind capitalurile nedeclarate care a permis colectarea a 71 miliarde de pesos (4,6 miliarde de dolari). Programele de amnistie fiscală ale Braziliei şi Argentinei, primele două economii sud-americane, nu cer repatrierea capitalurilor ci doar declararea lor la fisc.
Michel Temer a devenit, la începutul lui septembrie, noul preşedinte al Braziliei, la câteva ore după ce Dilma Rousseff a fost destituită pentru falsificarea conturilor publice, punând capăt la 13 ani de domnie a stângii în cea mai mare ţară din America Latină, notează AFP.
Fost vicepreşedinte al Dilmei Rousseff, omul puternic al PMDB – centru dreapta – care a precipitat alungarea de la putere a şefei statului – a depus jurământul în Senat şi va conduce o ţară în criză până la viitoarele alegeri legislative şi prezidenţiale de la sfârşitul lui 2018.
La fel de impopular ca şi adversara sa, Michel Temer, 75 de ani, a promis în prima reuniune a cabinetului său "să repună Brazilia pe drumul cel bun".
"Va trebui să plecăm de aici în aplauzele brazilienilor. Va fi dificil", a recunoscut noul preşedinte care imediat a luat avionul spre China pentru summitul G20 unde va încerca să restabilească imaginea pătată a primei economii din America Latină.
"Unicul meu interes este să predau succesorului meu o ţară pacificată, reconciliată şi în creştere economică", a repetat el într-o alocuţiune înregistrată şi transmisă la televiziune în cursul serii de miercuri.
Dilma Rousseff a reacţionat virulent după destituirea sa: "Senatul a luat o decizie care intră în istoria marilor nedreptăţi. A comis o lovitură de stat parlamentară", a denunţat ea, reafirmându-şi nevinovăţia.
Ea le-a promis lui Michel Temer şi noilor aliaţi de dreapta ai acestuia "opoziţia cea mai hotărâtă la care se poate aştepta un guvern de pucişti".
O majoritate confortabilă de peste două treimi dintre senatori au votat fără surprize pentru destituirea liderei de stânga, prima femeie care a fost aleasă la conducerea Braziliei în 2010, apoi realeasă la limită în 2014.
Din totalul de 81 de senatori, 61 au votat pentru destituirea ei, iar 20 împotrivă.
AGERPRES