“Unele ţări au micşorat substanţial bonusurile anuale şi taie salariile consilierilor cu 30% şi majorează taxele”, a afirmat Dilma Rousseff la inaugurarea unei platforme petroliere în Nord-Estul statului Bahia, avertizând că aceste măsuri de austeritate doar vor înrăutăţi situaţia. Şeful statului brazilian a explicat că reducerea forţei de muncă în statele afectate de criză din Uniunea Europeană a dus numai la creşterea ratei şomajului în regiune la 25%. Rousseff a evidenţiat măsurile de austeritate adoptate în Spania, unde partidul conservator al premierului Mariano Rajoy a anunţat săptămâna acesta majorarea TVA cu 3% şi scăderea drastică a cheltuielilor publice pentru a reduce deficitul cu 65 miliarde de euro.
Spre deosebire de UE, Brazilia încearcă să sprijine economia prin scăderea taxelor şi majorarea cheltuielilor guvernamentale, inclusiv prin achitarea unor cursuri de perfecţionare angajaţilor. “Politica noastră nu este de a răpi drepturile angajaţilor. Vrem să-i ajutăm în mod sistematic”, a afirmat preşedintele Braziliei. Referindu-se la eforturile guvernului de a combate încetinirea economiei, Rousseff a explicat că Banca Centrală a Braziliei a redus săptămâna acesta rata dobânzii de referinţă la 8%, un nivel record.“Guvernul caută să garanteze performanţele ţării cum poate mai bine şi să iasă din criză profitând de toate oportunităţile pe care le-a adus criza”, a declarat Rousseff, dând asigurări că ţara sa nu va restricţiona drepturile angajaţilor, va adopta noi măsuri de stimulare a economiei şi va acţiona pentru a preveni aprecierea monedei naţionale faţă de dolar. Din cauza crizei financiare mondiale, ritmul de creştere al economiei Braziliei va încetini la 2% în acest an.
Dilma Rousseff are 63 de ani, este de profesie economist, a candidat pentru Partidului Muncitorilor şi a fost aleasă, la 1 noiembrie 2010, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Brazilia, cu 56 % din voturi, faţă de 44 %, câte i-au revenit contracandidatului ei social-democrat, José Serra.
Sursa: Agerpres