'Este una dintre cele mai avansate metode de combaterea a poluării apelor, care lasă natura să se ocupe de curăţire', a explicat o sursă din comitetul de organizare a acestui eveniment sportiv.

Acţiunea de salubrizare – care a început la 15 iulie şi se va încheia la 31 august – constă în depozitarea a trei tipuri de bacterii (Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis şi Bacillus plymyxa) în şase puncte ale râurilor care se varsă în acest golf. Inofensive pentru organismul uman, respectivele bacterii se hrănesc cu materii organice din apă şi reduc astfel concentraţia de reziduuri fecale şi de microorganisme dăunătoare pentru sănătatea omului care au fost depistate în largul coastelor marelui oraş brazilian Rio de Janeiro.

Comitetul de organizare estimează căutilizarea bacteriilor nu va fi necesară şi pe durata întrecerilor olimpice întrucât calitatea apei va respecta standardele 'naţionale şi internaţionale pentru folosirea în scop recreativ şi sportiv'.

Portul Marina da Gloria s-a aflat în ultimele luni în centrul mai multor critici referitoare la poluarea apelor din zonă, care ar putea pune în pericol sănătatea sportivilor.

În prezent, când a rămas mai puţin de un an până la începerea JO 2016, autorităţile braziliene au recunoscut că nu vor putea atinge ţinta fixată în 2009, când Rio de Janeiro a fost desemnat gazdă a competiţiei, de a depolua 80 % din acest golf.AGERPRES