Rousseff l-a învins pe candidatul opoziției Aécio Neves în al doilea tur de scrutin al alegerilor desfășurate duminică, primind un sprijin puternic din partea celor săraci, care au apreciat eforturile sale de a a stopa inflația ridicată, de a atrage investiții și a revigora o economie aflată în al patrulea an de creștere fragilă.
Dilma Rousseff se confruntă cu o sarcină aparent descurajantă, aceea de a reda strălucirea unei economii care a fost odată răsfățată pe Wall Street, dar a fost lovită de pași politici greșiți și de turbulențele economice globale care au afectat cererea în sectorul exporturilor braziliene.
Pentru a face acest lucru, Rousseff trebuie sa se miste rapid pentru a opri „sângerarea” în cordonul fin al finanțelor Braziliei, afectat de o puternică presiune în ce privește inflația, fapt care a dus la scăderea încrederii investitorilor în cea mai mare economie din America Latină. Imposibilitatea de a „curăța” finanțele publice ar putea conduce la o retrogradare a ratingului de credit anul viitor.
Rousseff a folosit un ton conciliant în discursul său de duminică, de după victorie, angajându-se să lucreze cu adversarii politici și cu oamenii de afaceri, pentru a inaugura o nouă eră de creștere economică a Braziliei.
"Vom da un nou impuls pentru toate sectoarele economiei, în special industria", a spus ea. "Vreau un parteneriat cu toate sectoarele, atât de producție și financiare, pentru a face față provocărilor viitoare."
Dilma Rousseff i-a liniștit de asemenea, pe investitorii îngrijorați de deteriorarea sistemului financiar brazilian, spunând că s-au luat si se vor lua masuri de disciplină fiscală și de menținere sub control a inflației.
Totuși, observatorii privesc circumspect modul în care Rousseff, un politician de stânga care crede în politicile statale de creștere economică , va reuși să se angajeaze suficient pentru a ordona disciplina fiscală și își va asuma reformele politice dificile fiscale și de pensii precum și de reducere a cheltuielilor în ce privește programele sociale populare.
"Totul va depinde de politica fiscală, dar nu este imposibil de aplicat o ajustare foarte drastică, pe termen scurt, având în vedere rigiditatea bugetului", a spus Otaviano Canuto, un oficial al Băncii Mondiale, pe care oficiali guvernamentali il dau ca fiind unul dintre principalii pretendenți la conducerea ministerului de Finanțe în nou mandat al lui Rousseff.
Aproximativ 90 la suta din cheltuielile bugetare din Brazilia sunt reglementate prin lege, ceea ce înseamnă că guvernul nu are mult loc de manevră pentru a reduce semnificativ cheltuielile, fără reducerea investițiilor publice sau a programelor sociale.
"Orice acțiune fiscală ar trebui să fie însoțită de o anumită strategie pe termen mediu și lung, pentru consolidarea încrederii", a adăugat Canuto. El a refuzat să comenteze speculațiile referitoare la numirea sa Ministerul de Finante.
Deficitul bugetar al Braziliei a crescut brusc în primul mandat al Dilmei Rousseff, care s-a remarcat prin creșterea cheltuielilor publice și acordarea a zeci de reduceri de impozite.
În ciuda acestor măsuri, producția industrială nu a reușit să crească, iar guvernul brazilian a fost aspru criticat pentru utilizarea manevrelor fiscale în vederea creșterii artificiale a economiilor populației.