Brazilia se confruntă în prezent cu cea mai gravă situație de secetă din ultimii 100 de ani, relatează Financial Times. Lipsa apei și riscul penelor de curent nu fac decât să pună industria agricolă a țării sub o mare amenințare. Mai ales că agricultura reprezintă 30% din PIB-ul Braziliei.
Financial Times scrie că, în prezent, Brazilia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani. Consecințele sunt milioane de brazilieni care se luptă cu lipsa de apă și cu posibile pene de curent electric, iar toate acestea se adaugă eforturilor majore ale țării de a-și reveni după pandemia de coronavirus.
Centrele agricole din Sao Paolo și Mato Grosso do Sul au fost cele mai afectate, după ce în sezonul noiembrie – martie au fost înregistrate cele mai mici cantități de ploaie din ultimii 20 de ani.
Apa din rezvoarele din Cantareira este folosită de aproximativ 7.5 milioane de persoane din Sao Paolo, însă s-a raportat o scădere de o zecime din totalul capacității în 2021. Ministrul Energiei din Brazilia a spus că ce se întâmplă acolo în acest moment este cea mai gravă secetă din ultimii 91 de ani.
Seceta va crește inflația și prețurile bunurilor la nivel global
„În ultima vreme, cam în fiecare zi am stat fără apă, dar cel mai des se întâmplă noaptea. Însă, joi, nu am avut apă deloc”, a spus Nilza Maria Silva Duarte, o muncitoare din Sao Paolo. Jose Francisco Goncalves, profesor de ecologie la Universitatea din Brazilia, a spus că seceta din prezent este devastatoare pentru industria agricolă care înseamnă aproximativ 30% din PIB-ul țării.
„Lipsa apelor în râuri și rezervoare face ca fermierii să nu-și poată iriga pământurile. Ceea ce înseamnă că producția agricolă va scădea”, a spus profesorul de ecologie.
Acesta a mai spus că „seceta va crește inflația și prețurile bunurilor la nivel global, iar PIB-ul Braziliei o să scadă”.
Sursă foto: Dreamstime