În acest an, acţiunile braziliene au înregistrat una dintre cele mai bune evoluţii comparativ cu bursele din întreaga lume.

În ciuda crizei economice şi financiare mondiale, indexul bursier Bovespa a atins încă o dată un nou record istoric. Creşterea cursului cu aproape 70% de la începutul anului va aduce în plus investitorilor europeni un randament total de aproape 100% (şi aceasta nu datorită aprecierii monedei braziliene faţă de euro). Care să fie explicaţia pentru această apreciere puternică?

Fără îndoială, Brazilia reprezintă în prezent una dintre destinaţiile favorite pentru investitorii internaţionali. Ţara este relativ puţin dependentă de economia Statelor Unite, este bogată în materii prime, sistemul bancar este sănătos, iar stabilitatea politică a crescut semnificativ.

Cel mai important partener comercial este China, Brazilia profitând indirect de planul solid de redresare economică a acestei ţări. În acelaşi timp, dependenţa faţă de export este relativ scăzută. Acesta reprezintă aproximativ 15% din produsul intern brut al Braziliei, în timp ce consumul intern reprezintă 60%. Dacă aproape în întreaga lume şomajul este în creştere, în Brazilia, punctul culminant a fost deja depăşit, acum înregistrându-se o tendinţă descendentă.

Toate acestea fac ca, în actuala conjunctură economică mondială, Brazilia să fie o destinaţie prielnică investiţiilor, atrăgând un important aflux de capital. Acest fenomen a făcut ca moneda locală să devină atât de puternică încât guvernul a răspuns recent prin introducerea unei taxe aplicate pentru tranzacţiile monetare. Eficacitatea unei astfel de măsuri este însă, în opinia noastră, mai mult decât îndoielnică.

Actiunile braziliene sunt listate acum având un raport preţ/câştig de aproape 13-14, pe baza previziunilor ­legate de randamentele corporatiste pentru 2010, atingând astfel un vârf istoric în ceea ce priveşte nivelul evaluărilor. Aprecierea puternică din ultimele zece luni va fi foarte puţin probabil repetată anul viitor. Dintr-o perspectivă la nivel internaţional, în prezent există oportunităţi mai atractive decât bursa braziliană.

Din punctul de vedere al Raiffeisen Capital Management, datorită potenţialului deosebit pe termen lung al ţării, valorile braziliene vor fi incluse în orice portofoliu global de acţiuni.

În anul următor, economia se poate aprecia din nou cu aproximativ 5%. În prezent, favorizăm acţiunile mai defensive, relativ ieftine, din sectorul serviciilor publice.

Datorită potenţialului deosebit pe termen lung al ţării, valorile braziliene vor fi incluse în orice portofoliu global de acţiuni.
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management Viena