Potrivit producătorilor de sucuri de fructe din Franţa (Unijus), preţul portocalelor ar putea creşte cu 10 până la 25% în acest an, după ce a crescut deja cu 55% în ultimii patru ani. În condiţiile în care materia primă este responsabilă pentru 53% din costurile de producţie, orice majorare a portocalelor va fi resimţită şi de portofelul consumatorilor.
"Aproximativ 70% din sucul de portocale consumat în Franţa provine din Brazilia. Guvernul brazilian derulează o politică intervenţionistă prin fixarea unui preţ minim. Dacă preţurile coboară sub acest minim, el achiziţionează stocurile şi le alocă pentru consumul intern. Astfel preţurile pot fi menţinute la un nivel artificial de ridicat", a explicat secretarul general al Unijus, Thomas Gauthier.
De asemenea, producătorii sunt îngrijoraţi şi de preţul merelor şi al strugurilor, care ar urma să crească cu 20 până la 60% respectiv cu 70%. Cele două fructe suferă de o problemă de aprovizionare. ‘China şi-a dat seama că fructele proaspete au o valoare mai mare şi în consecinţă nu mai sunt disponibilităţi pentru procesare la preţuri rezonabile’, precizează Thomas Gauthier.
Potrivit Departamentului american al Agriculturii, China este cel mai mare producător mondial de mere, cu o producţie de 38 milioane tone în sezonul 2012/2013, cu mult înaintea Europei (11,2 milioane tone) şi SUA (4,2 milioane tone).
Situaţia este similară la struguri, care suferă de pe urma temperaturilor nefavorabile de anul trecut din Europa, unde producţia a scăzut cu 40%.
Sursa: Agerpres