La punctul 2 al comunicatului transmis in sistemul Bursei de Valori de catre Consiliul de Administratie al BRD se precizeaza ca vor beneficia de actiuni gratuite actionarii inscrisi la data de referinta, respectiv 20 noiembrie. Urmatorul punct al comunicatului stabileste ca data de inregistrare va fi stabilita de AGEA pentru celelalte decizii ale actionarilor, cum ar fi divizarea actiunilor si regruparea lor.
Informatia a provocat nedumerire in randul brokerilor. „Acceptarea unor exceptii de la Legea nr. 525 nu este ceva normal si creeaza un precedent periculos”, afirma Marius Plugaru, director de operatiuni la Global Securities. Conform definitiilor stabilite prin aceasta lege, „data de referinta este data stabilita de consiliul de administratie care serveste la identificarea actionarilor ce participa la AGA, voteaza in cadrul acesteia si beneficiaza de dividend”. Atat si nimic mai mult.
Reprezentantii CNVM au interpretat insa altfel legea pe care tot ei au promovat-o. Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, sustine ca „data de referinta serveste la identificarea actionarilor care participa la AGA, incaseaza dividende sau isi exercita dreptul de preferinta cu ocazia majorarii capitalului social”. In Legea valorilor mobiliare, dreptul de preferinta este definit ca fiind dreptul unui actionar de a subscrie cu prioritate la majorarea capitalului social, proportional cu numarul de actiuni detinut la data de referinta, la un pret inferior pretului actiunilor oferite public. Din acest punct de vedere, interpretarea oficialilor CNVM este eronata din cel putin doua puncte de vedere. In primul rand, majorarea de capital de la BRD nu se face prin subscriere. Nu vine nimeni sa cumpere actiuni cu bani din buzunar, actiunile sunt distribuite gratuit. Ceea ce inseamna ca nu poate fi vorba de drept de preferinta, asa cum este el definit in lege. Cu atat mai mult cu cat, din alt punct de vedere, nu exista si o alta oferta de actiuni catre cei ce nu sunt actionari. Oficialii CNVM sustin ca nu este vorba despre o intelegere sau un compromis din partea CNVM in ceea ce priveste comunicatul BRD. Cu toate acestea, pozitia conducerii acestei institutii s-a schimbat radical. Fata de 18 noiembrie, cand CNVM a solicitat suspendarea de la tranzactionare a actiunilor BRD si clarificarea informatiilor din convocatorul AGA, acum reprezentantii acestei institutii par mult mai ingaduitori. Ba chiar sunt dispusi sa adauge la actualele definitii elemente noi, numai pentru a evita un conflict deschis. Mai mult, oficialii CNVM sustin ca „data de inregistrare desemneaza actionarii asupra carora se rasfrang efectele celorlalte hotarari ale AGA”. Pe ce criterii au fost selectate deciziile AGA in „unele” si „…celelalte” nu este foarte clar. Practic, oficialii CNVM nu fac altceva decat sa confirme in acest fel declaratiile presedintelui Consiliului de Administratie al BRD, Bogdan Baltazar, care spunea ca Legea nr. 525 are neclaritati. Cu alte cuvinte, CNVM accepta ca a promovat in Parlament o lege cu lacune. Mai putin toleranti par insa investitorii care au cumparat actiuni dupa data de referinta, bazandu-se pe prevederile legii pe baza careia functioneaza piata de capital.
Ce spune Legea NR. 525/2002
Data de referinta – data calendaristica, stabilita de consiliul de administratie, care serveste la identificarea actionarilor ce participa la adunarea generala si voteaza in cadrul acesteia beneficiaza de dividend; data de referinta trebuie sa fie ulterioara publicarii convocarii Adunarii Generale a Actionarilor.
Data de inregistrare – data calendaristica stabilita de Adunarea Generala a Actionarior, care serveste la identificarea actionarilor asupra carora se rasfrang efectele hotararilor adunarii generale a actionarilor. Data de inregistrare trebuie sa fie ulterioara datei intrunirii Adunarii Generale a Actionarilor.
Drept de preferinta – dreptul unui actionar de a subscrie cu prioritate la majorarea capitalului social, proportional cu numarul de actiuni detinute la data de referinta, la un pret inferior pretului actiunilor oferite public.