BRD a înregistrat un volum de peste un miliard de euro în operaţiunile de factoring, în 2012, plasându-se pe locul doi mondial în clasamentul Factors Chain International la categoria 'Best Export and Import Factor' pentru calitatea serviciilor, au anunţat, luni, reprezentanţi ai băncii.
‘Prin acest rezultat, BRD îşi consolidează atât locul de lider al pieţei de factoring din România, cu o cotă de 35% în 2012, cât şi poziţia pe care a ocupat-o în ultimii cinci ani ani în topul celor mai buni factori din lume. În 2012, cifra de afaceri din operaţiuni de factoring a crescut cu 19% comparativ cu 2011, factoringul fiind unul dintre produsele cu cele mai semnificative creşteri înregistrate în această perioadă. În structură, operaţiunile de factoring intern deţin ponderea cea mai importantă, 78%, în timp ce operaţiunile de factoring de export reprezintă 13%, iar cele de import, 9%. Astfel, comparativ cu 2011 se remarcă creşterea cu 8% a operaţiunilor de factoring intern şi o scădere în zona celor de factoring internaţional, cu o pondere de 4% în totalul cifrei de afaceri din activităţi de factoring’, arată un comunicat al BRD, remis AGERPRES.
Din punctul de vedere al tipului de operaţiuni – cu regres şi fără regres -, cea mai mare pondere, respectiv 80%, o deţin operaţiunile fără regres, ceea ce înseamnă că, mai mult decât în anii anteriori, companiile au devenit din ce în ce mai preocupate de identificarea de soluţii pentru acoperirea riscului de neplată aferent portofoliului de creanţe. Accesând produsul factoring fără regres, clienţii beneficiază de avantajele unei finanţări imediate, de un management profesionist al creanţelor şi, în acelaşi timp, de certitudinea încasării acestora în situaţii de insolvenţă sau de neplată prelungită a debitorilor.
‘BRD a optimizat şi diversificat portofoliul de produse pe acest segment de activitate astfel încât să răspundă nevoilor tuturor categoriilor de clienţi, fie că vorbim despre finanţare şi administrare a creanţelor în cazul societăţilor mici şi mijlocii sau de produse de factoring fără regres ‘taylor made’, care permit deconsolidarea creanţelor din bilant în cazul companiilor mari, multinaţionale. Banca noastră a dezvoltat şi promovat, de asemenea, operaţiunile de ‘reverse factoring’, prin care furnizorii unor companii puternice, în baza unor parteneriate încheiate cu banca, pot beneficia de operaţiuni de factoring în condiţii preferenţiale’, arată Anca Dogaru, directorul Direcţiei Factoring a BRD-Groupe Société Générale.
BRD, a doua bancă din România după totalul activelor, este prima instituţie financiară din România care a introdus în oferta sa, în 1993, operaţiunile de factoring, afiliindu-se în acelaşi an la Factors Chain International. În 2004, banca a devenit membru cu drepturi depline în această organizaţie, iar din 2011 este membru fondator al Asociaţiei Române de Factoring.
Factoringul este operaţiunea prin care o societate comercială furnizatoare de produse şi servicii transferă proprietatea creanţelor sale rezultate din facturile comerciale către o societate specializată (bancă sau IFN), acesta din urma având obligaţia de a asigura încasarea creanţelor respective şi de a-şi asuma riscul de neplată.
Sursa: Agerpres