BRD a demarat, deja, programul „Prima Casă”, persoanele interesate putând să depună de astăzi documentaţia pentru accesarea creditului. Banca acceptă un grad de îndatorare de până la 67% din venituri.

În cadrul programului „Prima Casă”, BRD acordă doar împrumuturi în euro pe o perioada cuprinsă între 10 şi 30 de ani, au declarat pentru capital.ro oficiali ai băncii. Dobânda este variabilă, fiind legată de evoluţia EURIBOR la 3 luni, la care se adaugă o marjă în funcţie de perioada de rambursare a creditului.

EURIBOR este un acronim de la  EURopean InterBank Offered Rate şi este un indice de referinţă independent, recunoscut internaţional reprezentând rata dobânzii minime sau de bază comunicată de Banca Centrală Europeană pentru creditele acordate în euro de către o bancă de prim rang unei alte bănci de prim rang.

Comision de 0,1% inclus în rata lunară

Pentru creditele cuprinse între 1O şi 20 de ani, dobânda este EURIBOR la 3 luni plus o marjă de 2,5%, iar pentru creditele între 20 şi 30 de ani dobânda este EURIBOR la 3 luni plus o marjă de 2,75%.

De asemenea, BRD mai percepe un comision de 0,1% care se daugă la sold şi plăteşte lunar, fiind inclus în rată.

Evaluarea imobilului este obligatorie

Venitul minim acceptat de BRD pentru a putea accesa un împrumut în cadrul acestui program este de 400 de euro, gradul de îndatorare fiind cuprins între 63 şi 67 %, în funcţie de venit.

Dosarul de credit cuprinde, printre altele, adeverinţa de venit, o cerere de creditare, adeverinţă de venit din partea co-debitorilor, dacă este cazul, şi raportul de evaluarre al imobilului. Raportul de evaluare va fi făcut de către un evaluator agreat de bancă.

Credit cu ipotecă pentru suma de peste 60.000 de euro

Dacă valoarea imobilului depăşeşte suma garantată de stat, respectiv 60.000 de euro, trebuie adusă o garanţie suplimentară. Aceasta poate fi acoperită fie printr-un avans mai mare, fie printr-o altă garanţie imobiliară.

În cazul în care este nevoie de garanţia suplimentară, banca este dispusă să acorde un credit de nevoi personale, cu ipotecă. Asta, în teorie, pentru că în practică se pare că lucrurile stau oarecum altfel.

Contactat de capital.ro, un ofiţer de credit a nuanţat, spunând că există posibilitatea ca acest credit suplimentar să nu fie aprobat, dar totul depinde de analiza fiecărui dosar în parte.

BT şi BCR, gata şi ele de start

Urmatoarele bănci care se pregătesc să intre în programul „Prima Casă” sunt Banca Transilvania (9 iulie) şi BCR (10 iulie), oferta detaliată putând fi obţinută odata cu demararea efectivă a programului.

Contactaţi în cursul acestei dimineţi de capital.ro, reprezentanţii Raiffesisen Bank, Piraeus Bank şi Millenium Bank afirmă că vor oferi informaţii suplimentare după semnarea convenţiei cu Fondul de Garantare pentru IMM şi că vor putea acorda credite prin programul „Prima Casă” la începutul saptamânii viitoare cel mai târziu.

DETALII:
Citeşte şi „Prima Casă”, un apartament de 54.000 de euro în Şoseaua Colentina.
Citeşte şi Costurile care scumpesc creditele pentru „Prima Casă”.