In timp ce pagubasii ameninta cu instanta atat emitentul cat si autoritatea de reglementare si supraveghere - CNVM - administratorii bancii cauta scuze prin invocarea unor notiuni reglementate de Legea nr. 525.Primul convocator transmis de BRD pentru Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) din 29 noiembrie avea stabilita ca data de referinta 20 noiembrie. Pentru investitorii care au studiat cu atentie Legea 525/2002, a fost clar ca aceasta data de referinta se aplica exclusiv pentr
In timp ce pagubasii ameninta cu instanta atat emitentul cat si autoritatea de reglementare si supraveghere – CNVM – administratorii bancii cauta scuze prin invocarea unor notiuni reglementate de Legea nr. 525.
Primul convocator transmis de BRD pentru Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) din 29 noiembrie avea stabilita ca data de referinta 20 noiembrie. Pentru investitorii care au studiat cu atentie Legea 525/2002, a fost clar ca aceasta data de referinta se aplica exclusiv pentru participarea la AGEA, si nu reprezinta data aplicarii deciziilor luate in AGEA. Acesti investitori au cumparat actiuni BRD la un pret mai bun dupa data de referinta, pentru a beneficia de deciziile AGEA, chiar daca nu participau direct la adoptarea acestor decizii. Alti brokeri, ceva mai neatenti, au vandut la preturi mici, precizand ca au crezut ca data de referinta este si ziua in care actiunile au fost deja splitate. Aceasta interpretare nu are justificare, deoarece nu se puteau tranzactiona actiuni BRD cu valoare nominala de 1.000 lei sau 3.000 lei inainte ca aceasta splitare sa fie aprobata in AGEA.
A doua zi, BRD transmite un nou comunicat catre Bursa, in care anunta ca beneficiarii majorarii de capital sunt cei inregistrati la data de referinta, in timp ce splitarea actiunilor va avea loc dupa obtinerea aprobarii AGEA si a celorlalte aprobari necesare – de la BNR si OEVM.
Practic, BRD stabilea o „data de inregistrare” pentru majorarea de capital anterioara desfasurarii AGEA, fapt ce contravine Legii valorilor mobiliare. Conform Legii nr. 525, data de inregistrare este stabilita in AGA/ AGEA si reprezinta ziua in care se aplica hotararile luate de actionari. Automat, actionarii care beneficiaza de aceste hotarari sunt cei inscrisi in registru la data de inregistrare. Reprezentantii CNVM, care in primul moment nu au avut nici o reactie privind corectitudinea convocatorului, au reactionat de aceasta data si au suspendat de la tranzactionare actiunile BRD, cerand administratorilor sa se incadreze in prevederile legale. Prinsi la mijloc, intre CNVM si actionari, atat cei care s-au pacalit initial, cat si cei care au cumparat dupa data de referinta pentru a beneficia de majorarea de capital, administratorii BRD nu au gasit alta solutie decat sa incrimineze Legea nr. 525. Astfel, un comunicat semnat de presedintele BRD, Bogdan Baltazar, arata ca „exista o incompatibilitate intre data de inregistrare si data de referinta”, facand trimitere la un articol de lege referitor la dreptul de preferinta. Cum in cazul actual nu poate fi vorba de drept de preferinta, care se manifesta doar la subscriere, nu si la alocarea de actiuni cu titlu gratuit, reiese ca BRD si presedintele Baltazar se straduiesc sa iasa basma curata dintr-o incurcatura pe care au creat-o si care i-a costat miliarde pe unii.