Cu un profit net de aproape un miliard de lei şi un randament pe acţiune de 52%, BRD este considerată cea mai rentabilă companie din categoria blue-chips.

Banca Romånă pentru Dezvoltare – Société Générale ocupat locul patru în clasamentul Contrast Management-Consulting aferent anului trecut. Reţeta succesului a inclus extinderea reţelei teritoriale şi o profitabilitate ridicată. Profitul net obţinut de BRD în 2007 a ajuns la 917 milioane lei, în condiţiile unor venituri nete în valoare de aproape 2,4 miliarde lei. Considerată una dintre cele mai bune acţiuni tranzacţionate la BVB, cu o pondere de aproape 20% în cadrul indicelui BET al blue-chipsurilor (companii cu capitalizare mare şi lichiditate ridicată), banca a adus investitorilor un randament de 52,5% anul trecut.

Creşterea băncii din 2007 a fost susţinută prin deschiderea de noi agenţii, 206 la număr, ceea ce a făcut ca numărul total al unităţilor BRD să ajungă la 806 la sfårşitul anului trecut, acesta fiind modelul de business implementat de companie din 2005. „Anul trecut am atras 300.000 de clienţi noi, ajungånd la un total de 2,4 milioane de clienţi activi, cu ajutorul cărora am atins o cotă de piaţă de circa 17% pentru credite şi de 19,5% pentru depozite“, arată reprezentanţii băncii.

De asemenea, controlarea strictă a cheltuielilor a permis majorarea acestora cu numai 28%, în condiţiile în care numărul de angajaţi a crescut cu aproape 50%, de la 5.100 la sfårşitul anului 2006 la 8.500 de persoane la finele anului trecut.

Capitalizare in scadere

113-15186-1.jpgBanca are în prezent o capitalizare bursieră de circa 3,6 miliarde euro, după ce a atins un maxim, anul trecut, de peste şase miliarde de euro. Scăderea brutală a capitalizării a fost cauzată de criza prin care trece bursa autohtonă în acest an, dar şi de aprecierea leului faţă de moneda europeană.

De altfel, cotaţia BRD a atins un maxim istoric la începutul lunii august 2007 la preţul de 29,7 lei/ acţiune, anul fiind încheiat la 28 lei/acţiune. Principalele pierderi au avut loc în 2008, în prezent preţul unui titlu BRD fiind de circa 19 lei, cu 32% mai puţin decåt la finele anului trecut.

Pentru anul în curs, estimările referitoare la avansul afacerii sunt optimiste, în ciuda dificultăţilor prin care trece piaţa de capital. „Sumele transferate de romånii care muncesc peste hotare vor susţine dezvoltarea segmentului rural şi vor creşte baza potenţială de clienţi pentru bănci.“, spune Remus Laeş, managing director Contrast Management-Consulting.

Principalul efect negativ al crizei financiare internaţionale este accesul din ce în ce mai costisitor la pieţele internaţionale, cu un posibil impact asupra dezvoltării companiei. În aceste condiţii, agricultura şi infrastructura ar putea deveni principalele motoare de dezvoltare atåt pentru economie, în general, cåt şi pentru sectorul de intermediere financiară.

«Creşterea economică estimată e superioară mediei din regiune, fapt care va determina o majorare de volum sustenabilă şi pentru sectorul bancar, în special pe segmentele retail şi IMM»
Remus Laeş, managing director Contrast Management-Consulting

37.69% rentabilitate capital propriu

43.19% indicator de crestere

52.51% randamentul actiunilor