Zvonurile s-au adeverit: la BRD va avea loc o majorare a capitalului social urmata de distribuirea de actiuni gratuite. Actionarii inregistrati la data de referinta pentru participarea la AGA, 20 martie, vor primi, gratis, o actiune pentru fiecare actiune detinuta. Zvonuri in acest sens au circulat in piata bursiera inca de la sfarsitul lunii ianuarie, si unii brokeri le-au considerat motivul puternicei cresteri a pretului BRD, consemnate in primele zile ale lunii trecute. La vremea respectiva, administratorii bancii nu au infirmat dar nici nu au confirmat aceste zvonuri. „Cine arunca o privire mai atenta pe bilantul bancii si isi amintea de majorarile de capital efectuate de BRD in ultimii ani (cu exceptia anului trecut) putea presupune ca in acest an se vor distribui actiuni gratuite in urma unei majorari a capitalului. De o certitudine in aceasta privinta insa nu putea fi vorba”, afirma Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Joia trecuta, lucrurile au devenit clare, o data cu comunicatul difuzat de consiliul de administratie al BRD. La Bursa, efectul a fost imediat: toate tranzactiile cu actiuni BRD incheiate vineri, 1 martie, s-au efectuat la 30.900 lei, adica la un pret cu 15% mai mare, cresterea maxima admisa de regulamentele Bursei. Cei care au reusit sa achizitioneze in acea zi actiuni BRD se pot felicita. Cu mai putin de 31.000 lei au cumparat, de fapt, doua titluri BRD si, in plus, si-au asigurat dreptul de a primi dividende.
Anul trecut, la un profit net per actiune de 3.888 lei, dividendul net a fost de 2.158 lei, adica o rata de alocare la fondul de dividende de 55% din profitul net. Daca aceasta proportie se va pastra, atunci ar insemna ca dividendul net per actiune ar urma sa fie cuprins intre 2.900 si 3.100 lei, tinand cont de un profit pe 2001 estimat la 1.800 – 2.000 miliarde lei.
In mod logic, dupa 15 martie – data limita de cumparare a actiunilor pentru a beneficia de majorarea de capital si de dividende – cotatia BRD va scadea accentuat. Un calcul aproximativ duce la concluzia ca pretul BRD ar putea cobori pana la 14.000 – 16.000 lei. Pentru investitori va fi cel mai bun moment in care ar putea cumpara titlurile emise de banca.
In timp, cotatia BRD se va redresa, intrucat banca a dovedit ca are o buna capacitate de a genera profit si este bine apreciata de jucatorii la Bursa. Mai mult, se poate anticipa ca si in primavara anului viitor BRD va recurge la o majorare de capital urmata de distribuirea de actiuni gratuite. Aceasta presupunere se bazeaza pe faptul ca, acum, BRD nu a capitalizat nici jumatate din rezervele si primele de capital disponibile, ceea ce inseamna ca ramane destul si pentru anul viitor.