BRD: IMM-urile – cea mai riscantă categorie de debitori

Întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă cea mai riscantă categorie de debitori, prin structura financiară mai slabă, prin posibilităţile mai reduse de finanţare şi gradul ridicat de îndatorare, a declarat, marţi, Irimia Ioniţă, director executiv delegat risk management la BRD Societe Generale."Chestionarele trimestriale privind creditarea companiilor la care răspund băncile indică părerea unanimă că IMM-urile reprezintă cea mai riscantă categorie de debitori, prin struc

Întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă cea mai riscantă categorie de debitori, prin structura financiară mai slabă, prin posibilităţile mai reduse de finanţare şi gradul ridicat de îndatorare, a declarat, marţi, Irimia Ioniţă, director executiv delegat risk management la BRD Societe Generale.

„Chestionarele trimestriale privind creditarea companiilor la care răspund băncile indică părerea unanimă că IMM-urile reprezintă cea mai riscantă categorie de debitori, prin structurara financiară mai slabă, prin posibilităţile mai reduse de finanţare, dar şi concurenţei accentuate de pe unele paliere economice. În plus, foarte multe IMM-uri depind de un anumit client sau furnizor”, a precizează Irimia Ioniţă, citat de Mediafax în cadrul seminarului „Ce credit este mai bun – în lei sau în euro?”, organizat de Ziarul Financiar.

El a precizat că sunt cazuri în care IMM-urile intră în insolvenţă „peste noapte”. „Privind aceste date nu se poate concluziona că IMM-urile sunt o categorie privată de accesul la creditare. Într-un astfel de context, caracteristicile punctuale ale firmei cu privire la abordarea pieţei şi planul de afaceri devin distinctive şi pot convinge instituţiile financiare să acorde finanţate”, a explicat Ioniţă.

El a mai arătat că, potrivit raportului de stabilitate financiară al BNR din 2009, IMM-urile reprezintă circa două treimi din creditele acordate de sistemul bancar românesc, deşi generează doar 50% din valoarea adăugată brută generată de economie.

SURSA. Mediafax