Consorţiul format din Raiffeisen Capital & Investment, ING Bank NV Amsterdam Sucursala Bucuresti şi BRD – Groupe Societe Generale va intermedia listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a anunţat, miercuri, comisia de selecţie a intermediarului.

„Comisia de Evaluare a analizat ofertele depuse. Având în vedere punctajele acordate, se declară câştigătoare oferta depusă de consorţiul format din Raiffeisen Capital & Investment SA, ING Bank NV Amsterdam Sucursala Bucuresti şi BRD – Groupe Societe Generale SA”, se arată în comunicatul FP.

Consorţiul a câştigat licitaţia cu un total de 95 de puncte, în condiţiile în care nu a avut cea mai bună ofertă financiară (2.300 euro potrivit unor surse MEDIAFAX), fiind cotat cu 90 de puncte pentru preţ. Potrivit surselor citate, cel mai scăzut preţ a fost solictat de BT Securities, respectiv 1.852 euro, oferta financiară a brokerului primind, de altfel, punctajul maxim – 100 puncte.

Punctajul total a fost calculat prin adunarea valoarilor acordate pentru oferta financiară şi oferta tehnică, iar suma împărţită la doi.

Ca punctaj final, a doua cea mai bună ofertă, cu un total de 84 de puncte, a aparţinut consorţiului BCR-Wood&Company Financial Services-Intercapital Invest, urmată de consorţiul KBC Securities – UniCredit CA-IB cu 79 de puncte şi BT Securities cu 78,5 puncte.

Greg Konieczny, fund manager Franklin Templeton pentru România, a declarat, la finele lunii iulie, că Fondul Proprietatea va fi listat la BVB cel mai probabil în ianuarie, în cazul în care Templeton va prelua administrarea efectivă a FP în luna septembrie. Fund managerul intenţionează şi listarea acţiunilor FP pe o bursă din străinătate, posibil Londra.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Activele Fondului Proprietatea sunt de circa 11 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor Publice este acţionarul majoritar al FP, cu o participaţie de 52,84%, în timp ce 3.941 de persoane fizice deţn 33,74% din titluri, iar 124 de companii au 13,4% din capitalul social.

SURSA: Mediafax