Scăderea pieţei imobiliare sub presiunea crizei economice precum şi concurenţa făcută de programul „Prima casă” au determinat măsuri aproape disperate din partea băncilor care au tăiat dobânzile la creditele ipotecare aproape la jumătate, în unele cazuri.
O asemenea reducere a fost operată de către BRD care, începând de astăzi, a scăzut dobanzile atât la creditele garantate cu ipotecă, cât şi la cele pentru nevoi personale fără garanţii, auto sau destinate studenţilor.
„Clienţii care solicită un credit Habitat Ipotecar/Habitat Plus vor fi finanţaţi în euro cu o dobândă cu 2 – 2,5 puncte procentuale mai mică decât până acum, în funcţie de avans şi de perioada de creditare, aceasta reprezentând o scădere cu până la 45%. Nivelul noilor dobânzi se situează astfel între Euribor 3M + 3 pp şi Euribor 3M + 4,5 pp”, se spune într-un comunicat al băncii.
Pentru comparaţie, precizăm că anterior acestei decizii, dobânda pentru creditele ipotecare de peste 20 de ani şi cu un avans de minimum 20% era EURIBOR 3M plus 5,75%, iar la creditele de maximum 20 de ani şi avans sub 20% dobânda era EURIBOR 3M plus 6,75%.
Noua ofertă a BRD include şi un comision de analiză a dosarului de 1,8% precum şi un comision de administrare de 0,15% care se plăteşte lunar şi se aplică la sold ceea ce duce DAE la 7,57% la o dobândă de 4,72%.
De asemenea, creditele Expresso în lei vor fi acordate cu dobânzi fixe cuprinse între 9,9 şi 12,5% pe an, în scădere cu până la 1,1 puncte procentuale, în funcţie de perioada de creditare. Dobânzile la creditul de nevoi personale garantat cu ipoteca Expresso NonStop în euro au scăzut cu 1 punct procentual, fiind acum cuprinse între Euribor 3M + 6,5 pp şi Euribor 3M + 7 pp, în funcţie de perioada de creditare.
Creditele StudentPlus şi Creditul 10 în lei, cu dobandă fixă, vor fi puse la dispoziţia clienţilor cu dobânzi mai mici cu 1,1 puncte procentuale decât valoarea anterioară, adică 7,9 % în loc de 9 %.
Creditele auto vor fi acordate şi ele cu dobânzi mai mici. Astfel, preţul finanţărilor în lei pentru achiziţia de automobile noi scade cu până la 1,1 puncte procentuale, la niveluri de 9,9% şi 12,5% pe an, în funcţie de perioada de creditare. În cazul autoturismelor de ocazie, dobânzile fixe în lei scad tot cu până la 1,1 puncte procentuale, fiind cuprinse între 10,9 şi 13,5 % pe an, în funcţie de perioada de creditare.