listate la Bursa de Valori Bucuresti, Banca Transilvania si Banca Romana pentru Dezvoltare sa isi propuna pentru acest an cresterea profiturilor in termeni reali intre 5 si 17%. Aceste tinte vin dupa ce anul 2004 a adus cresteri nete ale profiturilor de peste 30% la ambele banci, care in cea mai mare parte au fost generate de cresterea creditarii si mentinerea unei marje de dobanda mare.Efectul reducerii dobanzilor s-a reflectat in rezultatele financiare ale celor doua banci printr-o rata mai mica a cresterii depozitelor fata de cea a creditelor. Astfel, bancile vor avea nevoie de finantari pentru a asigura sumele necesare creditarii clientilor. Actionarii Bancii Transilvania au ales, din nou, sa lase la dispozitia bancii o mare parte a profitului obtinut in 2004 si au aprobat si o emisiune de obligatiuni in valoare de 25 milioane dolari (700 de miliarde de lei la un curs de 28.000 lei). Banca Romana pentru Dezvoltare a apelat la o emisiune de obligatiuni inca de anul trecut, cand a obtinut de pe piata 500 miliarde de lei.
Ce a fost in 2004
Venitul net bancar al Bancii Romane pentru Dezvoltare a crescut, anul trecut, cu 25%, in termeni reali, fata de rezultatul din 2003, pana la 11.046 miliarde de lei. Aceste cifre includ si performantele subsidiarei BRD Sogelease (societate de leasing). Profitul net obtinut de banca in 2004 a fost de 3.701 miliarde de lei, in crestere cu 39% in termeni comparabili. Creditele acordate persoanelor fizice au crescut in termeni nominali cu 58,54%, pana la 21.577 miliarde lei, in timp ce persoanele juridice au fost creditate cu 48.000 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere de 32%.Volumul total al creditelor acordate de BRD a crescut cu 28%, in termeni reali, in comparatie cu anul 2003. Acelasi ritm de crestere l-au inregistrat si depozitele clientilor, atat persoanele fizice, cat si cele juridice totalizand 85.870 miliarde de lei.Banca Transilvania si-a continuat expansiunea retelei teritoriale prin infiintarea a 45 de unitati noi si modernizarea a cinci sucursale existente, ajungand la sfarsitul anului 2004 la 115 unitati. Extinderea retelelor a adus si o majorare a numarului de clienti activi, de la 261.000 la 516.000. In total, clientii persoane fizice au inregistrat o crestere de 61%, iar persoanele juridice de 29%, fata de 2003. Veniturile totale ale bancii clujene au crescut anul trecut cu 57%, ajungand la 2.454,35 miliarde lei, iar profitul net s-a cifrat la 608 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 30% fata de cel obtinut in 2003.
Ce va fi in acest an
Analistii considera ca in sistemul bancar ne vom intalni si in acest an cu scaderea dobanzilor bancare, dar si cu reducerea marjelor de dobanda si cu cresterea costului privind riscul de credit. In acest conditii, conducerea Bancii Romane pentru Dezvoltare a anuntat ca estimeaza, pentru acest an, o crestere reala a profitului cu 5-10%. O alta tinta a managementului bancii este majorarea cotei detinuta in venituri de incasarile din comisioane, care reprezinta in prezent doar 32%, pentru a compensa reducerea marjelor de dobanzi. Actionarii Bancii Romane pentru Dezvoltare vor lua in discutie propunerea managementului companiei de a majora capitalul social pana la 6.969 miliarde lei (cu aproximativ 66%), sursele fiind rezervele constituite din profitul net si din diferentele aferente disponibilitatilor in devize. Majorarea capitalului se va face prin cresterea valorii nominale a actiunilor, de la 3.000 la 5.000 de lei. Actionarii vor analiza si modificarea valorii nominale a actiunii BRD, de la 5.000 la 10.000 de lei.Tinta conducerii Bancii Transilvania privind cresterea profitului in acest an este de 27,85% (17% in termeni reali, daca luam in considerare o inflatie de 7%). De asemenea, se va mentine politica de extindere a retelei teritoriale prin deschiderea a 50 de noi agentii sau sucursale.Dezvoltarea bancii si asigurarea surselor de finantare a creditelor vor fi asigurate prin noi majorari de capital, dar si prin lansarea unei emisiuni de obligatiuni in valoare de 25 de milioane de dolari, dintre care 20 de milioane vor fi subscrise de catre IFC, iar restul va fi oferit publicului.
Pretul in piata
Daca pretul actiunilor BRD s-a aliniat la nivelul celor inregistrate de banci similare din tarile din jur (raportand la indicele PER), cel al Bancii Transilvania continua sa fie ridicat. Banca Transilvania se bucura insa de o imagine foarte buna in randul investitorilor, dat fiind orientarea catre piata de capital. In tarile central si est-europene, sectorul bancar are in medie un PER de 18, in timp ce bancile de peste Ocean au PER de 14-16. Astfel, indicele PER calculat pe baza profitului net raportat de Banca Romana pentru Dezvoltare pentru anul 2004 este, la cursul de joi 21 aprilie, de 42.600 lei/actiune, de 16,04, in timp ce la Banca Transilvania acest indicator este 29,63. In aceeasi perioada a anului trecut, indicele PER al celor doua banci se situa in jurul nivelului de 13.
BRD si Banca Transilvania sunt vazute diferit de investitori
28 aprilie 2005, 12:00
Ultima modificare în 28 aprilie 2005, 15:00
listate la Bursa de Valori Bucuresti, Banca Transilvania si Banca Romana pentru Dezvoltare sa isi propuna pentru acest an cresterea profiturilor in termeni reali intre 5 si 17%. Aceste tinte vin dupa ce anul 2004 a adus cresteri nete ale profiturilor de peste 30% la ambele banci, care in cea mai mare parte au fost generate de cresterea creditarii si mentinerea unei marje de dobanda mare.Efectul reducerii dobanzilor s-a reflectat in rezultatele financiare ale celor doua banci printr-o rata mai mi
Etichete: arhiva,
banca,
miliard,
transilvania
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook